Kruidenboter

Kruidenboter van roomboter met verse bieslook en peterselie (ca. 5 porties).
Erg lekker met versgebakken speltstokbrood of te gebruiken bij Hasselback patatoes of tijdens het bakken van vleesgerechten.

Ingrediënten Materialen
  • mengkom
  • mixer
  • knoflookrasp
  • vershoudfolie

Bereidingswijze

Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is.

  1. Doe de roomboter in de mengkom en klop met de mixer door tot ie wit uitslaat. Dan wordt ie écht zacht en romig. Dat kan wel bijna 10 minuten duren.
  2. Voeg een scheutje goede olijfolie toe.
    Pel en rasp de tenen knoflook erboven.
  3. Knip of snij de verse kruiden fijn. Roer met een lepel even goed door.
  4. Voeg de honing toe en roer goed door.
  5. Pers de citroen uit. Roer 2 tl van het citroensap door de boter.
  6. Voeg de peper toe.
  7. Je kunt de kruidenboter direct serveren.

Bewaartip

  • Bewaar de kruidenboter in een afgesloten bakje in de koelkast. Hij is dan drie weken houdbaar.
  • Voor de kruidenboter die je niet nodig hebt of als je de kruidenboter eerder wil maken:
    Leg 5, of als je een andere grootte van de porties wil dat aantal, grote stukken vershoudfolie op het aanrecht. Leg de boter op de verhoudfolie. Maak er rolletjes van. Doe de rolletjes in de vriezer. Dan heb je altijd je eigen, verse kruidenboter bij de hand. Ontdooien en klaar!

Variatietip

  • Voeg ½ tl zeezout toe. Of voeg een scheutje maggi toe.
  • Vervang de knoflook door gerookte knoflook (heel erg lekker!).
  • Je kunt voor wat betreft de kruiden bijvoorbeeld ook rozemarijn, basilicum, chiliflakes, oregano, salie en/of of tijm toevoegen. En daarvoor geldt altijd: verse kruiden zijn het meest lekker.
  • Voor een Italiaanse variant, mediterrane kruidenboter, vervang je alle kruiden en de honing door 2 el in stukjes gesneden zongedroogde tomaten of 2 el in stukjes gesneden gegrilde paprika. Voeg 1 el verse peterselie, 3 tl Italiaanse kruiden, 1 tl zwarte peper en een snufje zout toe (zie foto hieronder). Je kunt ook nog daarnaast 2 el in stukjes gesneden olijven toevoegen.
  • Voor citrusboter: voeg aan de roomboter alleen de rasp en het sap van 1 citroen toe. Voeg je dit toe aan het recept bovenaan, dan krijg je citruskruidenboter. Je kunt de citroen vervangen door limoen en er dus limoenrasp en limoensap aan toevoegen. Of een combi van citroen- en limoenrasp en -sap (zie foto hieronder). Al dan niet met een beetje zwarte peper.

mediterrane kruidenboter
citruskruidenboter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s