Speltstokbroden

Stokbrood gemaakt van speltbloem, 3 stuks. Gezond en ook bijzonder lekker met zelfgemaakte kruidenboter.

Ingrediënten Materialen
  • 565 gram speltbloem
  • 50+320=370 ml handwarm water
  • 200 ml kokend water
  • 7 gram gist
  • ½ tl zout
  • lik rijstolie
  • handje bloem

Ik vind stokbroden maken erg arbeids- en tijdsintensief. Vandaar dat ik ze niet zo vaak maak.

Bereidingswijze

  1. Doe de speltbloem en het handwarme water in een kom, roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is.
    Vouw het deeg enkele keren over zichzelf heen. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het mengsel 20 minuten staan.
  2. Doe, na 10 minuten, 50 ml warm water met het zakje gist in een bakje. Roer goed door tot alle gist is opgelost en laat zeker 10 minuten staan.
  3. Voeg het gistmengsel aan het deeg toe en kneed met een mixer met deeghaken in zo’n 8 minuten tot een soepel en licht kleverig deeg.
    Dit deeg heeft een hoger vochtpercentage en voelt kleveriger aan dan doorsnee deeg. Ook al is het kleverig, voeg geen extra bloem toe! Het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden.
  4. Verwarm de oven voor op 40 graden.
  5. Stort het deeg op een werkblad en kneed nog even, zo’n 5 minuten, goed door. Doe het deeg in een licht met rijstolie ingevette kom. Draai een keer om, zodat alle kanten zijn bedekt met wat olie.
    Zet het deeg onderin de oven en laat 1 uur het op 40 graden rijzen.
  6. Stort het deeg op een licht bebloemde werkplek.
    Verdeel het met een mes of deegsteker in 3 gelijke stukken. Begin met vormen:

    1. Bol ieder stukje deeg op en laat de bolletjes afgedekt op een met wat bloem bestrooide werkplek zo’n 15 minuten rusten.
    2. Draai de deegbolletjes om en druk ze met je vingertoppen uit tot een kleine rechthoek.
    3. Vouw de bovenste helft 1/3 naar het midden. Druk de naad met je vingers dicht.
    4. Vouw de onderste helft 1/3 naar het midden en druk de naad met je vingers dicht.
    5. Vouw nu de bovenste helft over de onderste helft (dubbelvouwen) en druk de naad met je vingers dicht.
    6. Laat de deegstukken met de naad naar boven op een met wat bloem bestrooide werkplek afgedekt zo’n 15 minuten rusten.
    7. Druk de stukken deeg één voor één met je vingertoppen weer voorzichtig uit tot een rechthoek. Let op dat je niet alle lucht eruit drukt.
    8. Vouw de bovenste helft 1/3 naar het midden. Druk de naad met je vingers dicht.
    9. Vouw de onderste helft 1/3 naar het midden en druk de naad met je vingers dicht.
    10. Vouw nu de bovenste helft over de onderste helft (dubbelvouwen) en druk de naad met je vingers dicht.
  7. Smeer je handen in met wat bloem en rol het deeg uit tot de gewenste lengte.
  8. Verwarm de oven voor op 40 graden.
  9. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Bestrooi het papier met wat bloem.
    Leg de stokbroden met de naad naar beneden met ca. 5 cm tussenruimte op het bakpapier.
    Trek het bakpapier tussen de stokbroden omhoog zodat ze elkaar niet kunnen raken tijdens het rijzen.
    Vet het deeg licht in met wat rijstolie.
  10. Laat de stokbroden in de op 40 graden voorverwarmde oven 1 uur rijzen, tot ze bijna zijn verdubbeld.
  11. Haal de stokbroden uit de oven en dek af met een schone theedoek.
  12. Zet een lege ovenschaal op de bodem van de oven en verwarm de oven voor op 240 graden.
  13. Trek het bakpapier weer glad en knip de uiteinden eraf.
    Snij de stokbroden bovenop een aantal keren in.
  14. Giet in de ovenschaal 200 ml kokend water (let op je handen).
  15. Zet de bakplaat met stokbroden 15 minuten in de op 240 graden voorverwarmde oven.
  16. Haal na 15 minuten de ovenschaal uit de oven (let op dat er nog heet water in kan zitten); laat de stokbroden staan.
    Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak de stokbroden in 10 minuten goudbruin.
    De totale baktijd is dus 25 minuten.
  17. Haal de stokbroden uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

 

Bewaartip

Je kunt versgebakken stokbrood prima invriezen. Ontdooien, 5 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven en klaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s