Havermout-fruit-notenrepen

Havermout-fruit-notenrepen met pruimen, dadels, gojibessen, banaan, rozijnen, lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad en chiazaad.

Ingrediënten Materialen

Gezond tussendoortje zónder toegevoegde suiker. Gezien de ingrediënten – honing, rozijnen en het gedroogde fruit – wél met natuurlijke suiker.
Wil je ze heel knapperig? Laat dan de banaan weg en doe er 40 ml melk bij. Ze worden dan harder, maar brokkelen ook wel wat eerder af.

Bereidingswijze

  1. Snij de gedroogde pruimen en dadels in kleine stukjes.
  2. De pruimen, dadels, gojibessen en rozijnen wellen:
    1. Doe de pruimen, dadels, gojibessen en rozijnen in een bakje en voeg warm water toe; zoveel zodat ze net onder water staan. Een beetje wassen. Als je het water kookt of een Quooker gebruikt, laat het water dan eerst wat af koelen; het water mag niet té warm zijn.
    2. Na 10 minuten het water afgieten en in een zeef boven een bakje goed uit laten lekken.
  3. Maak de pindakaas; wil je wat pindakaas overhouden om op een boterham te kunnen smeren, neem dan 200 gram ongezouten pinda’s en voeg hier 1,5 tl sesamolie aan toe:
    1. Doe de pinda’s in een mengkom en hak ze fijn met een staafmixer.
    2. Blijf zeker ca. 8 minuten doormixen. Eerst worden ze kruimelig, daarna gaat de olie in de pinda’s ‘werken’ en begint het steeds smeuïger te worden. Er mogen gerust nog stukjes pinda in blijven zitten.
      Indien je de pindakaas (ook) wilt gebruiken om op een boterham te smeren, blijf dan doormixen tot het een smeuïg geheel is.
      Nog handiger is het als je een keukenmachine hebt: doe de pinda’s met 2 tl sesamolie in de keukenmachine en laat 4 minuten hakken. Na 1 en na 3 minuten de korrelige pinda’s aan de zijkant in de keukenmachine even losmaken, zodat deze ook goed meegemalen worden.
      Indien je de pindakaas (ook) wilt gebruiken om op een boterham te smeren, laat het dan 5 minuten hakken en malen, zodat het een smeuïg geheel wordt.
    3. Voeg aan het einde 1 tl sesamolie toe en mix nog even door.
  4. Doe de 160 gram havermout en 1 el kaneel in een kleine mengkom en meng goed door elkaar.
  5. Prak de banaan op een bord en doe deze in een grote mengkom.
  6. Voeg de pindakaas en 2 el honing toe en roer met een lepel goed door.
  7. Voeg lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad en 1 tl sesamolie toe.
    Roer het geheel goed door.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed het broodblik met bakpapier.
  9. Voeg de melk toe en roer dit er doorheen.
  10. Voeg de gesneden en gewelde pruimen, dadels, gojibessen en rozijnen toe en roer dit er doorheen.
  11. Doe het havermout-kaneelmengsel in de grote mengkom en meng het geheel nogmaals goed.
  12. Schep het mengsel in het met bakpapier bekleedde broodblik.
  13. Smeer goed uit, zodat het overal even dik is.
    Druk stevig aan; dit kan gewoon met de hand.
    Maak inkepingen waar je de plak later wil snijden of snij de plak alvast voorzichtig in repen (let op dat je de bodem van het broodbakblik niet beschadigt; dat is zonde!).
  14. Bak met het rooster onderin de oven in 25 minuten op 200 graden totdat het mooi bruin is. Na 20 minuten voor de zekerheid even checken; ze mogen niet donkerbruin worden. Het mag zeker nog een beetje zacht zijn, ze worden vanzelf hard(er) tijdens het afkoelen.
  15. Haal uit de oven en haal de plak uit het cakeblik, laat daarbij het bakpapier zitten.
    Laat op het aanrecht afkoelen.
  16. Snij definitief in gelijke repen;  een broodblik van 30 cm levert ca. 12 repen op.

 

Bewaartip

  • Bewaar de repen in de koelkast; ze zijn een week houdbaar. Maar je kunt (overgebleven) repen prima invriezen. Na afkoelen en snijden in de vriezer doen. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, laten ontdooien en klaar!
  • Bewaar eventueel overgebleven pindakaas in een glazen pot met deksel buiten de koelkast. De zelfgemaakte pindakaas is anderhalve week houdbaar.

krokante-havermout-fruit-notenrepen.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s