Quinoa-havermout-notenrepen

Quinoa-havermout-notenrepen met zelfgemaakte pindakaas, banaan, rozijnen, lijnzaad, walnoten en amandelen. Gezond tussendoortje zonder toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen

Zónder toegevoegde suiker. Gezien de honing wél met wat natuurlijke suiker.

Bereidingswijze

  1. Kook de quinoa gaar en laat helemaal afkoelen:
    1. Doe de ongekookte quinoa in een zeef en hou dit onder de koude kraan; daardoor zorg je ervoor dat de zaadjes ‘open’ gaan staan en makkelijker kunnen koken.
    2. Doe de quinoa in een pan.
    3. Vul de pan met een dubbele hoeveelheid vocht. Dus als bijvoorbeeld 50 gram quinoa hebt, doe dan 100 gram water in de pan.
    4. Zet het vuur op maximaal. Als het water kookt, zet het vuur dan laag en roer alles af en toe goed door.
    5. Wacht tot zo goed als al het vocht is opgenomen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. De quinoa is goed wanneer het er wat glazig uitziet.
    6. Laat de quinoa helemaal afkoelen.

  1. De rozijn wellen:
    1. Doe de rozijnen in een bakje en voeg warm water toe; zoveel zodat ze net onder water staan. Een beetje wassen. Als je het water kookt of een Quooker gebruikt, laat het water dan eerst wat af koelen; het water mag niet té warm zijn.
    2. Na 10 minuten het water afgieten; bij voorkeur in een zeef boven een bakje uit laten lekken.
  2. Maak de pindakaas; wil je wat pindakaas overhouden om op een boterham te kunnen smeren, neem dan 400 gram ongezouten pinda’s en voeg hier 4 tl sesamolie aan toe:
    1. Doe de pinda’s in een mengkom en hak ze fijn met een staafmixer.
    2. Blijf zeker ca. 8 minuten doormixen. Eerst worden ze kruimelig, daarna gaat de olie in de pinda’s ‘werken’ en begint het steeds smeuïger te worden. Er mogen gerust nog stukjes pinda in blijven zitten.
      Indien je de pindakaas (ook) wilt gebruiken om op een boterham te smeren, blijf dan doormixen tot het een smeuïg geheel is.
    3. Voeg aan het einde 2 tl sesamolie toe.
      Nog handiger is het als je een hakmixer of keukenmachine hebt: doe de pinda’s met 2 tl sesamolie in de keukenmachine en laat 4 minuten hakken. Na 1 en na 3 minuten de korrelige pinda’s aan de zijkant in de keukenmachine even losmaken, zodat deze ook goed meegemalen worden.
      Indien je de pindakaas (ook) wilt gebruiken om op een boterham te smeren, laat het dan 5 minuten hakken en malen, zodat het een smeuïg geheel wordt.
  3. Doe de walnoten en amandelen in een bak en hak ze fijn.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed het cakeblik met bakpapier.
  5. Prak de banaan op een bord en doe deze in een grote mengkom.
  6. Voeg de pindakaas, gehakte walnoten en amandelen, honing, lijnzaad en 1 tl sesamolie toe.
  7. Roer het geheel met een lepel goed door.
  8. Voeg de melk toe en roer dit er doorheen.
  9. Voeg de quinoa en rozijnen toe en roer dit er doorheen.
  10. Doe de havermout in een bakje en roer de kaneel daar goed doorheen.
  11. Doe het havermout-kaneelmengsel in de grote mengkom en meng het geheel nogmaals goed.
  12. Schep het mengsel in het met bakpapier bekleedde cakeblik.
    Maak de mengkom leeg met een pannenlikker.
  13. Druk stevig aan; dit kan gewoon met de hand.
  14. Bak iets onder het midden van de oven in 25 minuten.
  15. Haal de plak uit het cakeblik, laat daarbij het bakpapier zitten, en laat op het aanrecht afkoelen.
  16. Snij in gelijke repen;  een cakeblik van 30 cm levert ca. 14 repen op.

 

Bewaartip

  • Bewaar de repen in de koelkast; ze zijn een week houdbaar. Maar je kunt (overgebleven) repen prima invriezen. Na afkoelen en snijden in de vriezer doen. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, laten ontdooien en klaar!
  • Bewaar eventueel overgebleven pindakaas in een glazen pot met deksel buiten de koelkast. De zelfgemaakte pindakaas is anderhalve week houdbaar.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s