Kruidcake met gekaramelliseerde pecannoten

Kruidcake met in honing gekaramelliseerde pecannoten. Zonder boter, dus een laag vetpercentage. In een handomdraai met melk gemaakt.

Ingrediënten Materialen

Deze cake heeft, doordat er geen boter in zit, een laag vetpercentage. Maar laat je niet voor de gek houden: minder vet betekent vaak dat er meer suiker in zit en dat is ook hier het geval. Desalniettemin wordt de cake met water bereidt en bevat dus in ieder geval wel heel weinig (verzadigd) vet.

Bereidingswijze

  1. Vet het cakeblik met een keukenkwastje in met een beetje olijfolie.
  2. Leg een handje, zo’n 20 gram, pecannoten apart voor garnering bovenop de cake.
    Voor het mooiste resultaat: pak de hele pecannoten.
  3. Hak de rest van de pecannoten, dus zo’n 180 gram, in grove stukken. Je kunt ze ook met de hand allemaal halveren.
  4. Doe een scheut sesamolie in een koekenpan en zet het vuur middelhoog. Voeg de honing toe en laat dit langzaam oplossen.
    Als de honing goed vloeibaar is (na maximaal 4 minuten), doe dan de 180 gram gehakte pecannoten erin. Roer met een pollepel door de karamel tot alle noten bedekt zijn.
    Haal de gekaramelliseerde noten uit de pan en laat ze op een bord afkoelen.
    Doe hetzelfde met de 20 gram hele pecannoten.
  5. Doe de mix voor kruidcake in een mengkom.
  6. Voeg de kaneel, 3 ruime theelepels kan makkelijk, toe.
  7. Meng dit met een lepel goed door elkaar.
  8. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 145 graden met het rooster iets onder het midden van de oven.
  9. Voeg 230 ml warme magere melk toe aan de mix.
    Volgens de verpakking zou dit 225 ml water moeten zijn, maar magere melk geeft wat extra smaak aan de cake en aangezien noten vocht opnemen kun je beter net iets meer vocht toevoegen. De melk mag handwarm zijn, maar mijn ervaring is dat wat warmere melk een beter resultaat oplevert.
  10. Roer met een lepel door elkaar tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Volgens de verpakking mag je niet ‘luchtig kloppen’, maar je kunt er het beste wel wat ‘lucht inscheppen’.
  11. Schenk of schep een dun laagje van de cakemix in het cakeblik.
  12. Zet de mengkom met cakemix weer op het aanrecht en voeg de 180 gram gehakte noten toe.
  13. Schep de toegevoegde noten door de cakemix.
  14. Schenk of schep de cakemix in het cakeblik. Maak met de pannenlikker de mengkom leeg in het cakeblik.
  15. Leg 2 rijen van het restant van de gekaramelliseerde pecannoten bovenop.
  16. Zet 1 uur op 145 graden in de voorverwarmde (hetelucht)oven.
  17. Daarna uit de oven halen en zeker 10 minuten af laten koelen.
  18. Haal de cake voorzichtig uit het cakeblik en laat de cake op een rooster verder afkoelen.

 

Bewaartip

  • Bewaar cake niet in de koelkast; daar droogt hij uit. Verpak de cake in aluminiumfolie of een trommel en bewaar in een kastje. Cake is dan zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s