Krentenbollen

Krentenbollen met rozijnen, dus eigenlijk rozijnenbollen. Zonder boter of toegevoegde suiker. Supergezond & megalekker!

Ingrediënten Materialen

Recept voor 12 krentenbollen.

Bereidingswijze

  1. De rozijn wellen (nog beter is het om dit daags tevoren te doen en ze een nacht in de koelkast te laten staan, maar dit is geen must):
    1. Doe de rozijnen in een mengkom, voeg 2 tl kaneel toe en roer even goed door. Voeg warm water toe tot ze net onder water staan. Als je het water kookt of een Quooker gebruikt, laat het water dan eerst wat af koelen; het water mag niet té warm zijn. Roer door en laat zeker 15 minuten staan.
    2. Water afgieten en laat de rozijnen in een zeef of vergiet uitlekken.
  2. Doe 50 ml warm (iets warmer dan handwarm) water met het zakje gist en een halve eetlepel honing in een bakje. Roer goed door tot alle gist is opgelost en laat zeker 10 minuten staan (ga in de tussentijd gewoon verder; als het wat langer rustig staat, is het helemaal prima).
  3. Was en boen de citroen schoon onder een lauwwarme kraan water.
    Rasp de citroen.
  4. Warm de melk wat op; dat kan prima au bain-marie.
  5. Zeef de 450 gram tarwebloem in een grote mengkom.
    Voeg in de mengkom met de gezeefde tarwebloem 1½ tl kaneel, ½ tl zeezout en de citroenrasp toe.
    Roer met een pollepel voorzichtig door elkaar.
  6. Scheid 1 ei, bewaar het eiwit in een schaaltje apart en kluts de dooier samen met het andere ei in een bakje of kopje.
    Voeg het geklutste ei, de resterende halve eetlepel honing, de melk en de 2½ el rijstolie toe.
    Roer het deegmengsel met de pollepel goed door elkaar. De pollepel kun je daarna het beste schoonkrijgen door eerst even je vingers nat te maken.
    Laat zeker 10 minuten afgedekt met een schone theedoek rusten.
  7. Voeg het gistmengsel aan het deegmengsel toe en kneed met een mixer met deeghaken in maximaal 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
  8. Laat het deeg zeker 10 minuten met een theedoek afgedekt staan.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  10. Vet je handen goed in met rijstolie.
    Voeg de rozijnen toe aan het deegmengsel en kneed het er voorzichtig doorheen. Blijft het deeg te plakkerig? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Dit is meestal niet nodig en doe dit ook niet teveel; door sneller te kneden blijft het deeg ook minder plakken.
  11. Strooi wat bloem op het werkblad. Stort het deeg op het bebloemde werkblad. Maak een deegrol van het deeg.
    Verdeel het deeg met een mes of deegsteker in 12 gelijke stukjes.
    Wil je bollen die even groot worden? Vet dan de keukenweegschaal in met wat olie, weeg het totaal en deel door 12; ze zullen ongeveer uitkomen op 105-109 gram per stuk.
  12. Vet je handen nogmaals goed in met rijstolie. Bol de stukjes deeg op (i.e. nogal platdrukken, en weer lucht erin rollen; zie dit filmpje over brood opbollen).
    Dit kan overigens ook ‘in de hand’; maak ze plat, vouw ze een paar keer dubbel en rol met je duim lucht erin. Na iedere bol je handen weer even invetten met rijstolie.
    Leg de bollen na het opbollen op het werkblad. Dek ze af met een schone theedoek en laat ze zeker 10 minuten rusten.
  13. Vet je handen goed in met rijstolie. Bol de krentenbollen nogmaals op en zorg dat er aan alle zijden wat rijstolie zit; dit voorkomt uitdrogen van het deeg en zo blijven ze lekker zacht. Leg ze zo’n 3 cm uit elkaar op de met bakpapier bedekte bakplaat. Laat ze zeker 15 minuten rusten.
  14. Verwarm de oven voor op 40 graden.
  15. Zet de krentenbollen 1½ uur op 40 graden onderin de oven tot ze bijna in volume verdubbelen.
  16. Haal ze uit de oven en dek af met een theedoek.
  17. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  18. Voeg een paar druppels water toe aan het bewaarde eiwit. Kluts met een vorkje goed los.
    Als de oven bijna is voorverwarmd, smeer de bovenkant van de krentenbollen met een kwastje in met een laagje eiwit.
  19. Plaats het bakblik in de oven als deze geheel is voorverwarmd. Bak de krentenbollen in 15 minuten onderin de oven gaar en bruin.
  20. Haal ze uit de oven en bestrijk ze direct na het bakken goed met arachideolie; zo blijven ze zacht.
    Van oorsprong doe je dit met roomboter; ook heel lekker, maar minder gezond.
  21. Leg de krentenbollen op een, bij voorkeur met mokken verhoogd, rooster. Als de olie is ingetrokken laat ze dan met een theedoek eroverheen geheel afkoelen.
  22. Warm zijn ze niet te versmaden! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) krentenbollen na goed afkoelen het beste gelijk invriezen. Een paar uur, bij voorkeur 1½ tot 2 uur, voor gebruik de gewenste hoeveelheid krentenbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.
Je kunt ze overigens ook even in de oven schuiven; dan zijn ze weer ‘als nieuw’.

Variatietip

  • Vervang (een gedeelte van) de rozijnen door krenten.
  • Doe bij de arachideolie een klein scheutje sesamolie, dat geeft een klein beetje een nootachtige geur en smaak.
  • Halveer bij stap 11 alle of een deel van de gesneden deegstukken en maak zo minikrentenbollen (zie foto onderaan dit bericht).

Bereidingstip

Wil je ’s ochtends verse krentenbollen? Of heb je niet de tijd om alles op één dag te doen?
Ga dan de dag tevoren aan de slag; dit komt overigens de smaak alleen maar ten goede:

  • Voer stap 1 t/m 14 uit.
  • Zet daarna (stap 15) de krentenbollen niet 1½ uur, maar 30 minuten op 40 graden onderin de oven tot ze bijna in volume verdubbelen.
  • Maak een theedoek vochtig met warm water en hang even uit.
  • Haal ze uit de oven en dek af met de vochtige theedoek. Zet het bakblik in de koelkast (ze rijzen dan nog even door; bij 7 graden gaat de gist ‘in slaap’).
  • Haal het bakblik de volgende dag uit de koelkast, verwijder de vochtige theedoek voorzichtig, dek af met een droge theedoek en laat ze een half uur op kamertemperatuur komen (bij tijdgebrek is het mogelijk om deze stap over te slaan).
  • Zet daarna het bakblik met de krentenbollen onderin de oven. Zet de oven op 40 graden en de timer op 45 minuten.
  • Je bent dan weer bij stap 15 en gaat vanaf hier verder met stap 16 zoals hierboven beschreven.

minikrentenbollen.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s