Schuimpjes

Schuimpjes, meringue of pavlova’s. Erg calorierijk.
Maar handig en lekker als je eiwit over hebt na bijvoorbeeld het maken van gele room.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Leg het bakpapier op een bakplaat.
  3. Doe de beide suikers in een mengkom en roer door elkaar.
  4. De eiwitten kloppen met een mixer.
    Als het eiwitmengsel al wat stijf wordt, de suiker geleidelijk toevoegen terwijl je blijft mixen. Mix het eiwit net zolang dat het zo stijf is dat er pieken blijven staan.
  5. Schep het eiwit voorzichtig in een (slagroom)spuitzak.
    Je kunt ook zelf een spuitzak maken van bakpapier. Je kunt hierbij variëren met de spuitmond die je maakt, bijvoorbeeld stervormig voor sterachtige vormen.
    Of gewoon met een lepel werken.
  6. Doe de gewenste vormen op het met bakpapier beklede bakblik. Aangezien ze bij het drogen niet van vorm veranderen, kun je ze dicht bij elkaar zetten.
    Kleine vormen (< 2 cm) zijn schuimpjes; grotere (3-4 cm) zijn meringues; hele grote zijn pavlova’s.
    Als je veel eiwitmengsel hebt, bekleed dan een tweede bakblik met bakpapier.
  7. Schuif de bakplaat of bakplaten in de oven. Laat in de op 100 graden voorverwarmde oven 1½ uur drogen.
    Heb je sec kleine schuimpjes, dan is 1 uur voldoende. Hoe groter de vormen, hoe langer de droogtijd.
  8. Als het eiwit helemaal droog is, zet dan de oven uit.
    Als je een tweede bakblik hebt, check dan goed of de schuimpjes ook op het onderste bakblik goed droog zijn. Indien dit niet het geval is, wissel ze dan om en laat nog 20 minuten drogen.
  9. Zet de oven uit en laat de schuimpjes in de oven met de ovendeur op een kiertje afkoelen.
  10. Haal de schuimpjes / meringues pas van het bakpapier af als ze geheel zijn afgekoeld; dat werkt het meest makkelijk.

 

Bewaartip

  • Bewaar de schuimpjes / meringues in een trommel; met het luchtgat op een kier om te voorkomen dat ze te hard of taai worden. Bewaar ze niet op een vochtige plaats (dus niet in de koelkast); dan worden ze zacht.
    Ze zijn maximaal 2 weken houdbaar.

Variatietip

  • De kleur en smaak van de schuimpjes / meringues wordt bepaald door de ingrediënten. In dit recept worden ze door de bruine basterdsuiker lichtbruin.
    • wil je witte schuimpjes / meringues, gebruik dan witte basterdsuiker of ‘gewone’ kristalsuiker in plaats van bruine basterdsuiker;
    • wil je een andere kleurtje – bijvoorbeeld roze of blauw – voeg dan een druppel voedingskleurstof toe;
      je kunt ook voedingskleurstof op de binnenkant van de spuitzak doen, bijvoorbeeld strepen zetten voor een geinig effect;
    • wil je schuimpjes / meringues met een koffiesmaak, voeg dan 2 grote el oploskoffie toe;
    • wil je chocoladeschuimpjes / chocolademeringues, voeg dan 150 gram cacaopoeder toe;
    • wil je notenschuimpjes / notenmeringues, voeg dan 150 gram gehakte noten toe; hazelnoten, amandelen of walnoten.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s