Spelt-mueslibollen

Spelt-mueslibollen met krenten, cranberry’s, dadels, 3 soorten noten, zonnebloempitten en lijnzaad. Zonder boter of toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen

Ik maak van dit recept 12 spelt-mueslibollen. Je kunt er uiteraard ook meer kleinere spelt-mueslibollen van maken.

Bereidingswijze

  1. Snij of knip de dadels in stukjes.
    Snij of knip de cranberry’s in stukjes.
    Wel de krenten en cranberry’s (nog beter is het om dit daags tevoren te doen en ze een nacht in de koelkast te laten staan, maar dit is geen must):

    1. Doe de krenten en cranberry’s in een mengkom en voeg warm water toe tot ze net onder water staan. Als je het water kookt of een Quooker gebruikt, laat het water dan eerst wat af koelen; het water mag niet té warm zijn.
    2. Roer door en laat zeker 15 minuten staan.
    3. Water afgieten en laat de krenten en cranberry’s in een zeef of vergiet uitlekken. Voeg de dadels toe.
  2. Hak de hazelnoten, amandelen en walnoten grof.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Doe 50 ml warm water met het zakje gist en een halve eetlepel honing in een bakje.
    Roer met een lepeltje goed door en laat zeker 10 minuten staan.
  5. Zeef de 250 gram speltbloem en 200 gram speltmeel in een grote mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg 2 tl koek- en speculaaskruiden toe. Niet in huis? Gebruik dan 2 tl kaneel.
    Voeg ½ tl zout toe.
    Voeg de gehakte noten, 3 el lijnzaad en 4 el zonnebloempitten toe.
    Roer met een pollepel voorzichtig door elkaar.
  6. Kluts het ei en voeg dit met de resterende halve eetlepel honing, de 2½ el rijstolie en de 230 ml handwarme melk toe.
    Roer met de pollepel goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
    Laat even 10 minuten rusten.
  7. Voeg het gistmengsel toe en kneed met een mixer met deeghaken in maximaal 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
    Laat het deeg zeker 10 minuten afgedekt staan.
  8. Vet je handen en het werkblad goed in met rijstolie.
    Voeg het krenten-cranberry’s-dadelsmengsel toe aan het deegmengsel en kneed het er voorzichtig doorheen. Blijft het deeg te plakkerig? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Dit is meestal niet nodig en doe dit ook niet teveel; door sneller te kneden blijft het deeg ook minder plakken.
  9. Stort het deeg op het ingevette werkblad. Maak een deegrol van het deeg.
    Verdeel het deeg met een mes of deegsteker in 12 gelijke stukjes.
    Wil je bollen die ongeveer even groot worden? Vet dan de keukenweegschaal in met wat olie en weeg ze af op 109-110 gram per stuk.
  10. Vet je handen nogmaals in met rijstolie. Bol de stukjes deeg op (i.e. nogal platdrukken, en weer lucht erin rollen; zie dit filmpje over brood opbollen).
    Dit kan overigens ook ‘in de hand’; maak ze plat, vouw ze een paar keer dubbel en rol met je duim lucht erin.
    Na iedere bol je handen weer even invetten met rijstolie.
    Leg de bollen na het opbollen op het werkblad. Dek ze af met een schone theedoek en laat ze zeker 10 minuten rusten.
  11. Vet je handen goed in met rijstolie. Bol de mueslibollen nogmaals op en zorg dat er aan alle zijden wat rijstolie zit; dit voorkomt uitdrogen van het deeg en zo blijven ze lekker zacht. Leg ze zo’n 3 cm uit elkaar op de met bakpapier bedekte bakplaat. Laat ze weer zeker 10 minuten rusten.
  12. Verwarm de oven voor op 40 graden.
  13. Laat de mueslibollen in 1½ uur op 40 graden onderin de oven tot bijna in volume verdubbelen.
  14. Haal ze uit de oven en dek af met een theedoek.
  15. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  16. Als de oven bijna is voorverwarmd, smeer dan de bovenkant van de mueslibollen met een kwastje in met een laagje lauwe melk.
    Bestrooi met wat speltvlokken. Niet in huis? Gebruik dan havermout.
  17. Plaats het bakblik in de oven als deze geheel is voorverwarmd. Schuif de bakplaat onderin de oven en bak de mueslibollen 15 minuten op 200 graden.
  18. Leg de spelt-mueslibollen op een, bij voorkeur met mokken verhoogd, rooster.
    Als de olie is ingetrokken laat ze dan met een theedoek eroverheen geheel afkoelen.
  19. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) spelt-mueslibollen na goed afkoelen het beste gelijk invriezen. Een paar uur, bij voorkeur 1½ tot 2 uur, voor gebruik de gewenste hoeveelheid mueslibollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.
Je kunt ze overigens ook even in de oven schuiven; dan zijn ze weer ‘als nieuw’. Haal ze dan uit de vriezer nadat je de oven alvast voorverwarmt. Dan kunnen ze alvast wat ontdooien. Doe ze daarna 5 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Variatie-/bespaartip

  • Wil je een wat goedkopere versie? Vervang dan de speltmeel door volkoren tarwemeel.
  • Hou je meer van notensmaak? Smeer ze dan na het afbakken in met een laagje sesamolie. Of doe bij de arachideolie een klein scheutje sesamolie, dat geeft een klein beetje een nootachtige geur en smaak.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s