Noten-dadels-zadenrepen

Noten-dadels-zadenrepen met zelfgemaakte pindakaas, banaan, pecannoten, walnoten, amandelen, paranoten, lijnzaad, sesamzaad en chiazaad.
Gezond tussendoortje zonder toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen

Gezonde snack zonder toegevoegde suiker. Gezien de honing, dadels en banaan wel met natuurlijke suiker.

Bereidingswijze

  1. Bekleed het broodbakblik met bakpapier; een cakeblik kan ook (dan krijg je iets kleinere en dikkere repen).
  2. Maak de pindakaas; wil je wat pindakaas overhouden om op een boterham te kunnen smeren, neem dan 200 gram ongezouten pinda’s:
    Doe de pinda’s in de hakmolen (of keukenmachine) met de 2 tl sesamolie en blijf zeker ca. 5 minuten doormixen. Eerst worden ze kruimelig, daarna gaat de olie in de pinda’s ‘werken’ en begint het steeds smeuïger te worden. Na 2 en na 4 minuten de korrelige pinda’s aan de zijkant in de keukenmachine even losmaken, zodat deze ook goed meegemalen worden. Blijf doormixen tot het een smeuïg geheel is.
    Dit kan ook met een staafmixer. Doe de pinda’s en sesamolie dan in een mengkom en hak het in ca. 8 minuten fijn met de staafmixer.
  3. Doe de pindakaas in een grote mengkom en voeg de 4 el honing toe.
  4. Prak de banaan en snij de dadels in hele kleine stukjes. Voeg toe aan het mengsel in de mengkom en roer goed met een lepel door elkaar.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Hak de gemengde noten fijn.
  7. Voeg de kaneel, koekkruiden, chiazaad, lijnzaad, sesamzaad en gehakte gemengde noten toe aan het mengsel in de mengkom. Roer met een lepel goed door elkaar.
  8. Schep het mengsel in het bakblik en verdeel goed over de bodem. Sla de flappen van het bakpapier over het mengsel heen. Druk met vlakke hand stevig aan. Sla daarna de flappen weer terug (zodat de bovenkant van het mengsel vrij komt te liggen).
  9. Bak 20 minuten onderin de voorverwarmde oven op 180 graden.
  10. Haal het bakblik daarna uit de oven en laat heel even afkoelen.
  11. Haal de plak uit het cakeblik, laat daarbij het bakpapier zitten, en maak inkepingen waar je de plak later wil snijden.
    Een broodblik van 30 cm levert ca. 10 repen op.
    Snij, als ie wat verder is afgekoeld, de repen definitief door.
  12. Laat ze verder buiten de koelkast afkoelen.

 

Variatietip

  • Met de soorten noten kun je uiteraard variëren wat je wil. Pick your choice!
  • Smelt 80 gram pure chocolade au bain-marie en bedek de bovenkant van het mengsel nadat je het mengsel met vlakke hand hebt aangedrukt.
  • Voeg 80 gram cacao nibs toe voordat je het mengsel met een lepel goed door elkaar mengt.

Bewaartip

  • Bewaar de repen in de koelkast; ze zijn zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) repen prima invriezen. Na afkoelen en snijden in de vriezer doen; laat wat ruimte tussen de repen bij invriezen, dan plakken ze niet aan elkaar. Als ze eenmaal zijn bevroren, kunnen ze wel ‘opeen’ worden bewaard. Een paar uur voor gebruik het gewenste aantal uit de vriezer halen, laten ontdooien en klaar!
  • Bewaar eventueel overgebleven pindakaas in een glazen pot met deksel buiten de koelkast. De zelfgemaakte pindakaas is anderhalve week houdbaar.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s