Worstenbroodjes

Worstenbroodjes. Gevuld met mager rundergehakt. Zoutarm en zonder toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen
Deeg:

 

Vulling/gehakt:

  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 ei
  • 50 gram speltbroodkruim
  • ½ el zoutarme vleeskruiden
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el passata (gezeefde tomaten)
  • 2 ruime tl mosterd

Bereidingswijze

  1. Doe 50 ml warm water met het zakje gist en een halve eetlepel honing in een bakje. Meng goed door en laat zeker 5 minuten staan.
  2. Verwarm de melk; bij voorkeur au bain-marie.
  3. Kluts een ei.
  4. Zeef de tarwebloem in een grote mengkom.
  5. Voeg ½ tl zout toe en roer met een pollepel rustig door elkaar.
  6. Voeg de honing, rijstolie, het geklutste ei en de warme melk toe. Roer met de pollepel goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
  7. Voeg het gistmengsel toe en kneed met een mixer met deeghaken in maximaal 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
  8. Vet je handen licht in met zonnebloemolie en smeer licht wat zonnebloemolie op het werkblad.
    Leg een stuk bakpapier naast het stuk ingesmeerde werkblad.
  9. Maak stukjes van 40 gram deeg en bol de stukjes deeg op (i.e. nogal platdrukken, en weer lucht erin rollen; zie dit filmpje over brood opbollen.
  10. Leg de bolletjes op een stuk bakpapier. Dek ze af met een schone theedoek en laat ze zeker 30 minuten staan.
    Ga in de tussentijd verder met het gehakt:
  11. Maak de worstjes door het gehakt te mengen met het ei, speltbroodkruim (kan eventueel worden vervangen door paneermeel), vleeskruiden, chilipoeder, vleeskruiden, chilipoeder, ketjap manis, passata en mosterd.
  12. Maak porties gehakt van 40 gram en rol ze tot worstjes.
  13. Bekleed een bakblik met bakpapier.
    Ga na ruim 30 minuten verder met het deeg:
  14. Rol een bolletje deeg uit tot een ovaal. Laat de overige stukken deeg bedekt. Leg het worstje op een ovaal van deeg. Klap de zijkanten van het deeg over het gehaktrolletje en klap hierna de lange kanten over elkaar heen. Knijp het deeg goed dicht en rol het eventueel nog kort zodat het een mooie vorm krijgt. Robèrt van Beckhoven laat zien hoe je dit doet.
  15. Leg de worstenbroodjes ca. 3 cm uit elkaar op het beklede bakblik; ze hebben wat ruimte nodig om te rijzen.
  16. Verwarm, voor het maken van de laatste 5 worstenbroodjes, de oven voor op 40 graden.
  17. Laat de worstenbroodjes in 1 uur op 40 graden onderin de oven rijzen.
  18. Haal ze uit de oven en dek de worstenbroodjes af met een theedoek.
  19. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  20. Kluts een ei. Als de oven bijna is voorverwarmd, bestrijk dan de bovenkant van de worstenbroodjes met een kwastje met een laagje eimengsel.
  21. Bak de broodjes onderin de voorverwarmde oven op 200 graden in 15-18 minuten gaar en bruin.

 

Bewaartip

Je kunt worstenbroodjes erg goed invriezen. Na afkoelen invriezen. Het benodigde aantal uit de vriezer en afgedekt laten ontdooien. Daarna 8 minuten onderin een op 160 graden voorverwarmde oven bakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s