Speltbrood met zaden en pitten

Volkoren speltbrood met pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, chiazaad, speltvlokken. Gemaakt met yoghurt. Zonder boter of toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen

Ik ben dol op zaden & pitten en in dit brood is de hoeveelheid hiervan dan ook hoog. Zaden en pitten nemen veel water op. Dit betekent dat de hoeveelheid vocht in dit brood vrij hoog moet zijn.
Normaliter zit er meer zout in het brood; indien gewenst kan de hoeveelheid worden verhoogd, maar dit is zeker niet nodig.

Bereidingswijze

  1. Zeef de speltmeel en speltbloem in een grote mengkom en weeg daarbij gelijk af.
  2. Voeg het zeezout en de pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, chiazaad en speltvlokken toe. Meng met een pollepel voorzichtig door elkaar.
  3. Kluts het ei en doe dit samen met de 2 el rijstolie, 1½ el honing, 125 ml magere yoghurt en 300 ml warm water door het deegmengsel. Roer goed door elkaar met de pollepel.
    Laat zeker 10 minuten onder een schone theedoek staan; ga ondertussen gelijk verder met het gistmengsel.
  4. Doe 50 ml lauwwarm water met het zakje gist en een halve lepel honing in een bakje. Meng goed door en laat zeker 5 tot 10 minuten staan. Er moeten luchtbellen op het mengsel komen; mocht dit niet het geval zijn, dan is de gist niet goed en moet je een nieuw zakje pakken.
  5. Voeg daarna het gistmengsel toe aan het meelmengsel en kneed met een mixer met deeghaken op de laagste stand in maximaal 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Er mag best wat lucht ‘ingemixt’ worden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
    Laat het deeg zeker 10 minuten met een schone theedoek afgedekt staan.
  6. Verwarm de oven voor op 40 graden.
  7. Vet het broodbakblik in met de lik rijstolie en bestuif met wat tarwebloem.
  8. Kneed het deeg nog even (2 minuten) met de hand goed door.
    Vet je handen en het werkblad licht in met rijstolie. Stort het deeg op het ingevette werkblad. Maak duwende bewegingen met je handen om de gluten hun werk goed te laten doen en een soepel deeg te krijgen.
    Blijft het deeg te plakkerig? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Doe dit niet teveel; door sneller te kneden blijft het deeg ook minder plakken.
  9. Vorm het deeg tot de vorm iets kleiner dan het broodbakblik. Dit doe je door het deeg tot een rechthoek zo breed als het bakblik uit te duwen. Daarna het deeg dubbelvouwen en de naad goed aandrukken.
  10. Strooi het handje sesamzaad op het werkblad en rol het deeg daaroverheen; vooral tegenover de naadkantzijde.
  11. Doe het deeg in het broodbakblik, met de naad naar beneden en de zijde met het meeste sesamzaad naar boven. Bestrijk de bovenzijde van het deeg met wat rijstolie.
  12. Zet het bakblik met deeg onderin de op 40 graden voorverwarmde oven.
  13. Laat het deeg 1 uur en 15 minuten rijzen.
  14. Haal daarna uit de oven en laat met een theedoek afgedekt staan.
  15. Verwarm direct daarna de oven voor op 190 graden.
  16. Bestrijk de bovenkant van het deeg met wat melk, net voor de oven is voorverwarmd.
  17. Bak het brood in 45 minuten onderin de op 190 graden voorverwarmde oven.
  18. Haal het brood uit de oven en laat 10 minuten staan voordat je het uit de vorm haalt.
  19. Laat het speltbrood afkoelen op een, bij voorkeur met mokken verhoogd, rooster. Net gebakken brood vers uit de oven is het lekkerst, maar is wel lastiger te snijden.
  20. Snij het brood als het is afgekoeld in plakken.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) brood prima invriezen. Een paar uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid sneeën brood uit de vriezer halen en geruime tijd (door de compactheid en hoeveelheid vocht duurt dit wat langer dan bij ‘gewoon’ brood; zeker 1 uur). Laat afgedekt ontdooien.

Variatietip

  • Rol het bij stap 10 door een handje zonnebloempitten (zie foto hieronder), speltvlokken (zie foto hieronder) of gebroken pompoenpitten (zie foto hieronder); doe de pompoenpitten dan 10 seconden in de hakmixer.
  • Strooi in het ingevette broodblik na het bestuiven met tarwebloem (stap 7) de bodem en randen met wat sesamzaad en lijnzaad. Rol daarnaast het deeg bij stap 10 door een handje gemengd sesamzaad en lijnzaad (zie foto hieronder).
  • Knip als het deeg in de bakvorm zit, het brood bovenop met een schaar in. Druk de knip een beetje naar beide kanten uit. Dan krijg je knip speltbrood (zie foto’s hieronder).
  • Strooi in het ingevette broodblik na het bestuiven met tarwebloem (stap 7) de bodem en randen met havermout. Rol daarnaast het deeg bij stap 10 door een handje havermout (zie foto hieronder).
  • Strooi in het ingevette broodblik na het bestuiven met tarwebloem (stap 7) de bodem en randen met wat sesamzaad. Rol daarnaast het deeg bij stap 10 door 3 el sesamzaad (zie foto hieronder knip speltbrood).

speltbrood met sesamzaad en maanzaad.jpg
knip speltbrood met sesamzaad en maanzaad.jpgknip speltbrood met zaden & pitten gerold door sesamzaad.jpg
speltbrood-belegd met speltvlokken.jpgspeltbrood-gerold door zonnebloempitten.jpgspeltbrood met zaden&pitten gerold door gebroken pompoenpittenspeltbrood met zaden&pitten gerold door havermout.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s