Havermout-volkorenkoekjes

Dertig krokante, beetje brosse havermout-volkorenkoekjes met een vleug vanille en hazelnoot. Een gezond en lekker tussendoortje: de koekjes zijn zonder boter of toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

 1. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 2. Maal de havermout fijn in de hakmixer en doe dit in een grote mengkom.
  Geen havermout in huis? Gebruik havervlokken.
 3. Kluts de eieren en voeg het eimengsel toe.
 4. Voeg de rijstolie en agavesiroop hazelnoot toe.
  Geen agavesiroop hazelnoot in huis? Gebruik gewone agavesiroop of honing.
 5. Meng dit met een lepel tot een egaal beslag.
 6. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 7. Zeef de volkoren tarwemeel boven de mengkom met het beslag en weeg daarbij gelijk af.
  Voeg de bakpoeder en het vanillepoeder toe.
 8. Kneed dit tot een soepele deegbal.
  Blijft het deeg te droog of brokkelig? Voeg dan een scheutje water of melk toe. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan nog een heel klein beetje volkoren tarwemeel toe.
 9. Maak 30 gelijke bolletjes. Weeg het totaal af en deel door 30; je zult op ca. 20 gram per koekje uitkomen.
 10. Leg 15 bolletjes met voldoende tussenruimte op de beklede bakplaat en duw ze plat.
  Je kunt ze net zo vormen als je zelf wilt: rond, ovaal of vierkant. De hoogte bepaal je ook zelf, maar ik zou ze niet hoger dan 1 cm maken. Ze rijzen een heel klein beetje (maximaal 2 mm).
  Garneer ieder koekje met een hazelnoot door dit er goed in te drukken. Sluit vervolgens zoveel mogelijk de hazelnoot op, omdat ie er anders na het bakken erg makkelijk afvalt.
 11. Bak deze 15 koekjes in 18 minuten af tot ze goudbruin en redelijk hard zijn iets onder het midden in de op 175 graden voorverwarmde oven. Tijdens het afkoelen worden ze van buiten helemaal hard.
  Heb je een behoorlijk grote oven? Dan kan het wellicht in één serie. De koekjes rijzen wel een klein beetje, maar niet erg veel en meer in de hoogte dan in de lengte/breedte.
 12. Leg een tweede vel bakpapier op het werkblad en leg de tweede serie van 15 bolletjes met voldoende tussenruimte op het bakpapier. Duw ze plat tot de gewenste vorm en garneer ieder koekje met een amandel door deze er goed in te drukken. Sluit vervolgens zoveel mogelijk de amandel op, omdat ie er anders na het bakken erg makkelijk afvalt. Dek af met een schone theedoek tot de eerste serie klaar is.
 13. Bak de tweede serie van 15 koekjes ook in 18 minuten af tot ze goudbruin zijn iets onder het midden de op 175 graden voorverwarmde oven. Hou ze goed in de gaten; de oven zal door de langere werktijd wellicht warmer zijn, waardoor ze een minuutje eerder klaar kunnen zijn.
 14. Laat de koekjes op een rooster goed afkoelen.

 

Bewaartip:

Je kunt (overgebleven) havermout-volkorenkoekjes in een luchtdichte trommel bij voorkeur op een donkere plek en bekleed met bakpapier zeker een maand bewaren.

Variatietip:

 • Wil je ze geheel krokant? Laat de koekjes na het bakken dan nog 2 minuten op de bakplaat in de oven liggen. Laat de koekjes daarna op een rooster goed afkoelen.
 • Je kunt de volkoren tarwemeel vervangen door speltmeel, zo krijg je havermout-speltkoekjes.
 • Je kunt ze ook garneren met een andere noot, zoals een walnoot, cashew, pecannoot of een paar pinda’s (officieel geen noot, maar een peulvrucht).
 • Voeg 30 gram kleingesneden rozijnen, kleingesneden cranberry’s, fijngehakte noten of cacao nibs toe en kneed dit er goed doorheen. Of ga voor een chocoladesurrogaat-variant door een eetlepel carobpoeder toe te voegen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s