Pizza

Gezonde pizza van speltdeeg met zelfgemaakte pizzasaus en rijk belegd met een variëteit aan verse groenten en vlees. Voor twee normale pizza’s of vier kleine pizza’s.

Ingrediënten Materialen
Bodem:

 

Saus:

  • ½ ui
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ rode paprika
  • 1 el rijstolie
  • 200 ml passata of tomatenblokjes
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • ½ tl herb & pepper

Bereidingswijze

De saus:
Je kunt de saus (een paar uur) vooraf maken. Hij mag gerust koud zijn als je de pizza af gaat bakken. Maar het kunt hem ook maken tijdens het rijzen van het deeg.

  1. Pel en snipper de ui en de knoflook.
  2. Doe de rijstolie in een steelpan en fruit de ui, knoflook en paprika 2 tot 3 minuten op een laag vuur. Zorg ervoor dat de ui en knoflook niet verkleuren.
  3. Voeg de passata en de Italiaanse kruiden toe.
  4. Breng het mengsel aan de kook.
  5. Draai het vuur iets lager en laat de saus zonder deksel pruttelen tot het dik en geurig is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer tussendoor zodat het niet aankoekt.
  6. Voeg de herb & pepper toe en pureer de saus met een hakmixer (staafmixer kan uiteraard ook).

Het deeg:

  1. Doe 50 ml warm water met het zakje gist en de ½ tl honing in een bakje. Meng goed door en laat zeker 10 minuten staan.
  2. Zeef de speltbloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de ½ tl zeezout en de 160 ml warm water toe en roer met een pollepel goed door elkaar tot een samenhangend deeg. Dit mag gerust even blijven staan.
  3. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot een soepel deeg dat van de wand van de mengkom loslaat.
  4. Goed pizzadeeg voelt plakkerig aan, maar kleeft niet aan de wand van de mengkom of aan je handen. Het plakt wel, maar laat direct los zonder sporen achter te laten. Is het deeg te plakkerig, voeg dan wat bloem toe; is het deeg te droog, voeg dan wat water toe.
  5. Maak een deegbal van het deeg. Maak de mengkom schoon en vet in met de lik rijstolie. Laat zeker 30 minuten in de beoliede mengkom afgedekt met een theedoek rusten.

De pizza bakken:

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden. Gebruik de hoogste temperatuur van je oven. De mijne kan tot 250 graden. Hoe hoger hoe beter en hoe korter de baktijd wordt.
    Om de oven op zijn maximale temperatuur te krijgen is het ook goed om lang voor te verwarmen. Verwarm de oven zeker een half uur door en door op de hoogste stand.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

½ Turkse pizza:

  • 2 el rijstolie
  • 1 ui
  • 200 gram mager rundergehakt
  • 1 el sambal oelek
  • ½ teentje knoflook
  1. Verhit de olie in een koekenpan, fruit de ui en knoflook erin en bak tot het glazig ziet. Voeg het gehakt en de sambal oelek toe en bak het al omscheppend rul.
  2. Bestrooi het werkblad met een beetje tarwebloem.
  3. Rol de helft van het deeg uit met een deegroller. Leg dit op de beklede bakplaat.
  4. Smeer de tomatensaus over het pizzadeeg.
  5. Schep het gehaktmengsel op de pizza(helft).
  6. Als je de helft pizza Turks gehakt wilt maken, ga dan verder met de andere helft. Anders:
    Bak de pizza in 10 tot 15 minuten iets onder het midden in de oven goudbruin.

½ Pizza salami

  • 30 gram salami
  • parmezaanse kaas (wel meebakken)
  • handje prei
  • ¼ ui
  1. Als je de andere helft van de pizza met salami belegt, ga dan verder bij stap 4. Als je een kleine of hele pizza maakt:
    Bestrooi het werkblad met een beetje tarwebloem.
  2. Rol de helft van het deeg uit met een deegroller. Leg dit op de beklede bakplaat.
  3. Smeer de tomatensaus over het pizzadeeg.
  4. Beleg de pizza(helft) met schijfjes salami. Strooi rondom de salami wat parmezaanse kaas. Garneer met wat prei en ui.
  5. Bak de pizza in 10 tot 15 minuten iets onder het midden in de oven goudbruin.

½ Pizza rauwe ham

  • 1 ei
  • ¼ paprika
  • 30 gram flinterdunne rauwe ham (niet meebakken)
  • paar (7½ gram) stukjes rucola (niet meebakken)
  1. Was en droog de rucola goed.
  2. Bestrooi het werkblad met een beetje tarwebloem.
  3. Rol de helft van het deeg uit met een deegroller. Leg dit op de beklede bakplaat.
  4. Smeer de tomatensaus over het pizzadeeg.
  5. Maak reepjes van de paprika en leg deze op de pizza(helft).
  6. Als je de helft pizza rauwe ham wilt maken, ga dan verder met de andere helft en doe stap 7 en 8 na het afbakken. Anders:
    Bak de pizza in 10 tot 15 minuten iets onder het midden in de oven goudbruin.
  7. Beleg de pizza(helft) met de flinterdunne rauwe ham.
  8. Als je de helft pizza rauwe ham wilt maken, ga dan verder met de andere helft. Anders:
    Strooi de rucola eroverheen.

½ Pizza zwarte woudham

  • 30 gram zwarte woudham (wel meebakken)
  • 2 champignons
  • paar (7½ gram) stukjes rucola (niet meebakken)
  1. Indien je dit al hebt gedaan, is het uiteraard niet meer nodig. Anders:
    Was en droog de rucola goed.
  2. Als je de andere helft van de pizza met zwarte woudham belegt, ga dan verder bij stap 5. Als je een kleine of hele pizza maakt:
    Bestrooi het werkblad met een beetje tarwebloem.
  3. Rol de helft van het deeg uit met een deegroller. Leg dit op de beklede bakplaat.
  4. Smeer de tomatensaus over het pizzadeeg.
  5. Beleg de pizza(helft) met een rauw ei.
    Leg op de pizza(helft) wat scharren zwarte woudham.
    Snij de champignons in schijfjes en leg deze er ook op.
  6. Bak de pizza in 10 tot 15 minuten iets onder het midden in de oven goudbruin.
  7. Strooi de rucola eroverheen.

 

Bewaartip

Je kunt pizza, na afkoelen, invriezen. Voor gebruik de oven voorverwarmen op 200 graden. De pizza uit de vriezer halen en 10 tot 12 minuten iets onder het midden in de op 200 graden voorverwarmde oven bakken.

Variatietip

Op pizza is bijna alles mogelijk; denk eens aan:

  • spinazie, schijfjes courgette of tomaat
  • kip, shoarma, spek, bacon, vis
  • ananas
  • gekookt ei
  • pesto, kappertjes, artisjokken & olijven
  • Mozarella, geitenkaas of andere kaas
  • verse vijgen (niet meebakken)
  • seranoham (niet meebakken)
  • 1 el balsamico-azijn (niet meebakken)
  • beetje besprenkelen met olijfolie (niet meebakken)

pizza salami-gekruid gehakt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s