Eierkoeken

Zes supergezonde en luchtige eierkoeken. Lekker als ontbijt, bij de lunch of tussendoor. Zo snel gemaakt, dat de oven amper tijd heeft om voor te verwarmen…

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Zeef de tarwebloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg een kleine tl bakpoeder toe.
    Rasp de citroen, voeg de citroenrasp toe aan de mengkom met bloem en meng met de pannenlikker door elkaar.
  4. Doe de eieren in een mengkom. Voeg de honing toe. Mix met een mixer goed door tot een luchtig mengsel; dit duurt zo’n 2½ minuut. Zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk lucht in mixt.
  5. Voeg de mengkom met het bloemmengsel in twee delen toe aan de mengkom met het eiermengsel en spatel dit voorzichtig en zo snel mogelijk door elkaar; hoe voorzichtiger en sneller dit gebeurt, hoe luchtiger de eierkoeken worden.
  6. Leg zes hoopjes beslag op enige afstand van elkaar (ze rijzen wat, maar lopen ook nog een beetje uit) op de met bakpapier beklede bakplaat. Wil je het meer ‘profi’?  Gebruik dan een spuitzak (je kunt ook zelf een spuitzak maken van bakpapier), maar gezien de kleine hoeveelheid en verhoudingsgewijs veel verlies van deeg, raad ik dat niet aan.
  7. Bak de eierkoeken in 10 minuten in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Ze worden dan mooi bruin en zijn aan de buitenzijden iets brossig en bovenop lekker zacht.
    Als je ze langer laat bakken, worden ze harder en dat heeft zeker niet de voorkeur. Je kunt ze wel eventueel op 160 graden bakken; dan worden ze niet goudbruin, maar lichter van kleur.
  8. Haal de eierkoeken van het bakblik en laat ze op een rooster goed afkoelen.

Bewaartip:

Je kunt (overgebleven) eierkoeken gewoon in een plastic zak bij voorkeur op een donkere plek buiten de koelkast zeker een week bewaren. Dit kan ook in een luchtdichte trommel.
De (overgebleven) eierkoeken kunnen, na goed afkoelen, ook op de dag van maken de vriezer in. Een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid eierkoeken uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Hou je van chocolade? Kies dan voor één van de drie varianten chocolade eierkoeken.
  • Vervang de tarwebloem door speltbloem en je hebt spelt-eierkoeken.
    En/of strooi er wat speltvlokken of havervlokken overheen voor je ze in de oven doet.
  • Voeg 2 tl vanillepoeder, 1½ tl kaneel (zie foto hieronder) of 2 el cacao nibs (zie foto hieronder) toe. Doe dit bij stap 3 en voeg dan geen citroenrasp toe.
  • Voeg 50 gram gewelde rozijnen of krenten (zie foto hieronder) toe.
  • Vervang de 2½ el honing door 2½ el agavesiroop caramel.
  •  Maak een variant met stukjes banaan (zie foto hieronder). Snij een rijpe banaan in de lengte doormidden, draai een kwartslag en snij nogmaals in de lengte doormidden. Snij vervolgens schijfjes. Voeg de gesneden banaan toe aan de gezeefde tarwebloem (stap 3). Verminder dan de hoeveelheid honing van 2½ el naar 1 el; de banaan zorgt namelijk ook voor zoetheid in een gerecht.
  • Hij is logisch: als je 10 hoopjes maakt, krijg je mini-eierkoeken oftewel eierkoekjes (zie foto helemaal onderaan). Handig voor de kleine trek 😉

eierkoeken met cacaonibs.jpgeierkoeken met krenten.jpgeierkoeken met kaneel.jpgeierkoeken met stukjes banaan.jpgmini-eierkoeken.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s