Kwarkbol met appels en rozijnen

Gezonde kwarkbol boordevol stukjes appel en rozijnen, met speltmeel en kaneel/vanille-smaak. Zonder boter en natuurlijk gezoet.

Ingrediënten Materialen

 

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, appels en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Wel de rozijn door ze in een mengkom te doen, wat warm water toe te voegen en 10 minuten te laten staan. Giet het water af en laat de rozijnen in een zeef of vergiet uitlekken.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met rijstolie.
  3. Was, schil en snij de appels in blokjes en doe in een mengkom. Voeg de kaneel toe en meng dit door elkaar.
  4. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  5. Doe de magere kwark, eieren, het vanillepoeder, de honing en rijstolie in een mengkom en mix langzaam op de laagste stand door.
  6. Zeef het speltmeel en zelfrijzend bakmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de baking soda en het bakpoeder toe en roer dit met een lepel goed door elkaar.
    Voeg de rozijnen en appelblokjes toe en meng nogmaals met de lepel goed door elkaar.
  7. Voeg de helft van het meelmengsel heel even al mixend aan het kwark-eiermengsel toe. Het hoeft niet helemaal gemengd te zijn als je de mixer eruit haalt. Ga verder met een pannenlikker en voeg in twee delen de rest van het meelmengsel en de koekkruiden toe. Spatel alles goed door elkaar; zo snel mogelijk, dan blijft het beslag luchtig.
  8. Schenk of schep het mengsel in de springvorm. Maak met de pannenlikker de mengkom leeg in de springvorm.
  9. Zet de springvorm iets onder het midden in de op 160 graden voorverwarmde oven en bak de kwarkbol 60 minuten.
    Na iets meer dan de helft van de baktijd de bovenkant bestrijken met wat melk.
  10. Test of de kwarkbol gaar is door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet dan de kwarkbol nog een kwartier terug in de oven op 160 graden.
  11. Laat de kwarkbol geheel af koelen voor je hem uit de vorm haalt.

Bewaartip

  • Bewaar de kwarkbol afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is zeker een week houdbaar.
  • Je kunt de (het overgebleven deel van de) kwarkbol invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de kwarkbol in folie en verpak met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De kwarkbol kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s