Appel-rozijnen kwarkbollen

Twaalf gezonde magere kwarkbollen met geraspte appel en boordevol rozijnen. Iets natuurlijk gezoet en met een vleugje kaneel. Makkelijk en vrij snel te maken.

Ingrediënten Materialen
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 350 gram magere Franse kwark
  • 2 eieren
  • 1 kleine el rijstolie
  • 1 tl (3½ gram) bakpoeder
  • ½+2=2½ tl kaneel
  • ½ el honing
  • 100 gram rozijnen
  • 1 grote appel (± 200 gram)
  • ½ biologische citroen
  • bakje arachideolie

 

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, appel en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (let op: als de bollen de oven ingaan, moet de temperatuur worden teruggedraaid!).
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Doe de rozijnen in een bakje, voeg ½ tl kaneel toe en vul met lauw water tot ze net onder staan. Laat zeker 10 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
    Was en rasp de appel; dit kan gewoon ongeschild met een grove rasp in lange slierten.
    Rasp de halve citroen.
  4. Doe de kwark, eieren, rijstolie, honing, 2 tl kaneel en het bakpoeder in een mengkom. Mix met de mixer tot een stevig maar luchtig beslag.
  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel in een grote mengkom.
    Voeg hier de rozijnen, geraspte appel en citroenrasp bij en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg dit mengsel in delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar.
  6. Je kunt twaalf hoopjes beslag op de met bakpapier beklede bakplaat leggen. Maar wil je een ‘mooier’ resultaat en ben je niet bang voor ‘sticky fingers’:
    Vet je handen goed in met rijstolie en maak twaalf bollen die je op de met bakpapier beklede bakplaat legt.
    Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen een klein beetje, maar lopen niet uit. Vet je handen na iedere bol opnieuw in met rijstolie; het is wel een enorm ‘kliederklusje’.
  7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 160 graden.
    Bak de kwarkbollen 60 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
  8. Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 10 minuten terug in de oven op 160 graden.
    Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 15-20 minuten in de oven op 160 graden.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met arachideolie; zo blijven ze zachter.
    Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek eroverheen geheel afkoelen.
  10. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) appel-rozijnen kwarkbollen na goed afkoelen het beste gelijk invriezen. Een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip:

  • Voeg 2 tl vanillepoeder toe.
  • Voeg een handje gehakte noten toe.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s