Blauwe bessen-kwarkbollen

Tien gezonde speltbollen vol met blauwe bessen en magere kwark én met een vleugje van de combinatie kaneel-vanille-citroen.

Ingrediënten Materialen

 

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat zeker een uur van tevoren de eieren en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de krenten (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Was de blauwe bessen en laat ze goed uitlekken. Dep af met keukenpapier of een schone theedoek en doe ze in een mengkom. Was en rasp de citroen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Zeef de speltbloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de speltvlokken, bakpoeder, baking soda en citroenrasp toe. Geen speltvlokken in huis? Gebruik havermout. Roer met een lepel goed door elkaar.
  5. Strooi 2 el van het bloemmengsel over de blauwe bessen en rol ze er goed doorheen.
  6. Mix in een andere grote mengkom met een lepel de kwark, rijstolie, palmsuiker, honing, vanillepoeder en kaneel. Voeg daarna het ei toe en mix dit er goed doorheen.
  7. Voeg in twee delen het bloemmengsel toe aan het kwarkmengsel en schep dit goed door elkaar. Als dit zo goed als helemaal gemengd is, voeg dan de blauwe bessen toe en roer ze voorzichtig door het beslag.
  8. Schep met de lepel 10 blauwe bessen-speltbollen, 1 grote eetlepel per bol, op het met bakpapier beklede bakblik.
  9. Bak de speltbollen in de oven in 30 minuten gaar.
    Test of de speltbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet ze dan nog 10 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 20 minuten in de oven op 180 graden.
  10. Haal de speltbollen uit de oven en leg ze op een rooster. Laat ze met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  11. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) speltbollen na goed afkoelen invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s