Eiwitten-cake

Gezonde – en uiteraard eiwitrijke – eiwitten-cake met fruit en noten: banaan, blauwe bessen en walnoten. Handig en lekker als je eiwit over hebt na bijvoorbeeld het maken van gele room.

Ingrediënten Materialen

Ik ga nog proberen de cake nog wat meer ‘gezond’ te maken, maar dit was het eerste – gelukkig succesvolle – probeersel nadat ik eiwitten over had.

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: haal een paar uur van tevoren de roomboter uit de koelkast, zodat deze alvast zacht wordt.

  1. Bekleed bodem van de springvorm met bakpapier en knip de randen af.
    Vet de randen in met de lik rijstolie.
  2. Snij de banaan in stukjes en leg op een bord.
  3. Was de blauwe bessen en dep ze af met een schone theedoek. Leg ze op het bord bij de banaan.
    Strooi 1 el tarwebloem over het bord met de stukjes banaan en de blauwe bessen en schep dit voorzichtig door. Dit voorkomt dat het fruit tijdens het bakken naar de bodem zakt.
  4. Hak de walnoten in grove stukken.
  5. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  6. Zeef het zelfrijzend bakmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
  7. Klop met de mixer de eiwitten in de mengkom stijf tot er pieken ontstaan.
  8. Doe de roomboter, palmsuiker, het agavesiroop en de vanillepoeder in een kom en mix dit met de mixer goed door.
    Doe in twee delen het zelfrijzend bakmeel erbij. Dit wordt een behoorlijk stug beslag.
    Schep met de pannenlikker de stukjes walnoten erdoorheen en tenslotte in twee delen de stukjes banaan en blauwe bessen.
    Spatel met de pannenlikker het eiwitmengsel in een paar delen heel voorzichtig door het beslag tot het een samenhangend en goed vermengd deegmengsel is. Begin met een kwart van het eiwit vlot door het meelmengsel te werken, omdat dat vrij stug is kost het wat meer moeite; de rest kun je voorzichtiger doen.
    Schep het in de beklede en ingevette springvorm en bak 1 uur onderin de op 160 graden voorverwarmde oven.
  9. Haal uit de oven en laat rustig in de springvorm afkoelen voor je het in de koeling zet.

Bewaartip

  • Bewaar deze eiwitten-fruitcake, afgedekt met vershoudfolie, in de koelkast. De cake is zeker twee weken houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) eiwitten-fruitcake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien.

Variatietip:

  • Garneer bovenop met extra hele walnoten.
  • Probeer ook eens andere fruitsoorten en noten. Er mag gerust de helft tot meer van alles in de cake.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s