Fruit yoghurtbollen

Twaalf gezonde en superlekkere halfvolle yoghurtbollen boordevol fruit: rozijnen, blauwe bessen, perziken en mango. Laag vetpercentage en natuurlijk gezoet.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren en halfvolle yoghurt op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze goed zijn geweld en uitgelekt.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was de blauwe bessen en dep ze af met een schone theedoek.
  3. Zeef de tarwebloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder en baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe en meng met een lepel door elkaar.
  4. Was de perziken, dep ze droog en snij ze in kleine stukjes. Doe ze met de bessen in een bakje, strooi er 2 el van het bloemmengsel overheen en roer even door. Zo zakken ze minder naar onderen in de bollen.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Was de mango. Snij ¼ mango in stukken en pureer deze in de hakmixer (kan ook eventueel met een staafmixer).
  8. Weeg de yoghurt af en roer de mango-puree erdoorheen.
    Voeg de eieren, arachideolie, agavesiroop karamel en het vanillepoeder in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is. Geen agavesiroop in huis? Gebruik dan honing.
  9. Voeg het bloemmengsel in drie delen toe aan het yoghurtmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
    Roer de uitgelekte rozijnen door het deegmengsel.
    Voeg als laatste de blauwe bessen en stukjes perzik toe en roer voorzichtig door het deegmengsel.
  10. Schep met de lepel twaalf hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Hou wat afstand en vorm ze desnoods met de lepel of pannenlikker wat bij, zodat ze niet te kort bij elkaar liggen; ze rijzen wel, maar lopen ook nog een stukje uit.
  11. Bak de fruit yoghurtbollen 25 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de yoghurtbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de yoghurtbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  12. Haal de yoghurtbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje rijstolie; zo blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  13. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) fruit halfvolle yoghurtbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Zeker twee uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid yoghurtbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip:

  • Vervang de tarwebloem door speltbloem voor fruit halfvolle yoghurt-speltbollen.
  • Vervang de rozijnen door cranberry’s of vervang de helft van de krenten door cranberry’s. Dit kan ook met krenten, gedroogde abrikozen, dadels, vijgen of ander gedroogd fruit (snij of knip ze in stukjes en wel ze ook, zodat ze lekker zacht zijn en geen vocht uit het deeg wegnemen).
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s