Kruimelvlaai

Appel-kaneel kruimelvlaai met zelfgemaakte gele room. Calorierijk door toegevoegde suikers.

Ingrediënten Materialen
Gele room:

  • 6 eidooiers
  • 2 el witte basterdsuiker
  • 1 el tarwebloem
  • 600 ml volle melk

 

Deeg:

 

Toevoeging vulling:

  • 1 kilo goudrenetten
  • 2½ tl kaneel

Kruimels:

  • 90 gram roomboter (koud!)
  • 150 gram cakemeel
  • 100 gram fijne kristalsuiker

Garnering:

  • 4 el poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Maak allereerst de gele room, maar dan met bovenstaande hoeveelheden.
    Doe de gele room in een grote mengkom (de appel moet daar later nog bij) en laat afkoelen.
  2. Ga tijdens het indikken van de gele room verder met het deeg:
    Zeef de 200 gram tarwebloem in een grote mengkom en weeg gelijk af. Zeef daarna de 120 gram fijne kristalsuiker, 8 gram bakpoeder en het zakje vanillesuiker in dezelfde mengkom. Roer even een beetje door elkaar.
    Voeg vervolgens de 80 gram volle Franse kwark, 2 el rijstolie, 2 el volle melk en het ei toe.
    Meng met een mixer tot een samenhangend deeg.
    Zet afgedekt met vershoudfolie een uur in de koelkast te rusten.
  3. In de tussentijd: Schil en snij de appels in blokjes. Doe ze in een mengkom en voeg de 2½ el kaneel toe. Roer met een lepel goed door. Dek de kom of bak af, zodat ze niet verkleuren.
  4. Vet de springvorm in met de lik rijstolie.
  5. Maak de kruimels:
    Snij de 90 gram koude roomboter in kleine blokjes, doe in een mengkom en voeg het cakemeel toe. Meng met je vingers tot kruimels. Meng niet te lang want anders krijg je door de warmte van de handen een vast deeg. Je kunt het kruimeldeeg ook met de mixer mengen. Meng aan het einde de 100 gram fijne kristalsuiker erdoor.
  6. Ga verder met het deeg, maar niet nadat je de oven voorverwarmt op 180 graden: Bestuif de deegroller en het werkblad met wat tarwebloem. Leg het deeg op het bebloemde werkblad en rol met de deegroller het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 32 cm doorsnede.
  7. Leg het deeg in het midden van de springvorm en maak daarbij een opstaande rand.
  8. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem.
  9. Doe de gesneden blokjes appel in de grote mengkom met de gele room en meng ze goed door elkaar. Verdeel het mengsel over het deeg en maak aan het einde, om alles uit de mengkom te krijgen, gebruik van een pannenlikker. Strijk met de pannenlikker glad.
  10. Strooi vervolgens de kruimels eroverheen.
  11. Bak in ½ uur iets onder het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven gaar.
  12. Laat zeker 2 uur buiten de koelkast afkoelen.
  13. Bestrooi met de poedersuiker.

 

Bewaartip:

  • Bewaar de kruimelvlaai met vershoudfolie afgedekt in de koelkast. De kruimelvlaai is zeker twee weken houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) kruimelvlaai prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de kruimelvlaai in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De kruimelvlaai kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!

Variatietip:

Vervang de appel door abrikozen, aardbeien of ander fruit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s