Rozijnen yoghurtbollen

Acht gezonde magere yoghurtbollen vol rozijnen en met een vleugje vanille. Laag vetpercentage en natuurlijk gezoet. Makkelijk & snel: in een half uur op tafel!

Ingrediënten Materialen

 

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat zeker een uur van tevoren de eieren en magere yoghurt op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze goed zijn geweld en uitgelekt.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Voeg 1 tl kaneel toe en roer even door. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Zeef de tarwebloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe en meng met een lepel door elkaar.
  5. Doe de magere yoghurt, eieren, rijstolie, honing en het vanillepoeder in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  6. Voeg het bloemmengsel in twee delen toe aan het yoghurtmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  7. Roer de uitgelekte rozijnen luchtig door het deegmengsel.
  8. Schep met de lepel acht hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen een klein beetje en lopen niet veel uit.
  9. Bak de yoghurtbollen 19 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de yoghurtbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de yoghurtbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  10. Haal de yoghurtbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje rijstolie; zo blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
    Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) rozijnen yoghurtbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid yoghurtbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip:

  • Vervang 50 gram van de tarwebloem door havermout en maal dit fijn tot havermoutmeel in een hakmixer voor rozijnen yoghurtbollen met havermout (zie foto hieronder).
  • Vervang de rozijnen door krenten voor krenten yoghurtbollen. Of vervang de helft van de rozijnen door krenten voor krenten-rozijnen yoghurtbollen.
  • Vervang de rozijnen door cranberry’s voor cranberry’s yoghurtbollen. Of vervang de helft van de rozijnen door cranberry’s voor cranberry-rozijnen yoghurtbollen.

magere yoghurtbollen met krenten en havermoutmeel.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s