Cranberry’s kwarkbollen

Twaalf supergezonde magere kwarkbollen gemaakt met volkoren speltmeel en gevuld met cranberry’s, pecannoten en bananen. Natuurlijk gezoet. Snel en makkelijk te maken.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een uur van tevoren de eieren, bananen en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de cranberry’s (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Knip of snij de cranberry’s doormidden, doe ze in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
    Was en rasp de ½ sinaasappel met een grove rasp; zorg dat je niet het witte gedeelte (mee)raspt, want dat smaakt bitter.
  2. Hak de 70 gram pecannoten grof en doe de 50 en 20 gram in kleine bakjes.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de kwark, eieren, arachideolie en agavesiroop karamel in een grote mengkom.
    Prak de bananen met een vork op een bord en voeg toe aan de mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  6. Doe de speltbloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder en baking soda toe. Voeg de 50 gram pecannoten, havermout, koekkruiden en sinaasappelrasp toe en meng met een lepel goed door elkaar. Voeg dit mengsel in drie delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  7. Roer de uitgelekte cranberry’s luchtig door het deegmengsel.
  8. Schep met de lepel twaalf hoopjes beslag, 1½ eetlepel per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op een beetje afstand van elkaar; ze rijzen een klein beetje, maar lopen ook nog een beetje uit.
  9. Bak de kwarkbollen 25 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  10. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje arachideolie; zo blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  11. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) cranberry spelt-kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Voeg 4 el pompoenpitten toe.
  • Vervang de cranberry’s door krenten of rozijnen. Of vervang de helft van de cranberry’s door krenten of rozijnen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s