Spelt muesli-yoghurtbollen

Negen heerlijke magere yoghurt-mueslibollen met rozijnen, cranberry’s, dadels, hazelnoten, amandelen, walnoten, zonnebloempitten en lijnzaad. Laag vetpercentage en natuurlijk gezoet.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat zeker een uur van tevoren de eieren en magere yoghurt op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze goed zijn geweld en uitgelekt.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de cranberry’s toe terwijl je ze in stukjes knipt.
    Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
    Knip de dadels in kleine stukjes en voeg toe aan het zeef.
  2. Hak de hazelnoten, amandelen en walnoten grof.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de magere yoghurt in een grote mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de eieren, arachideolie en agavesiroop hazelnoot toe. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  6. Zeef de speltbloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder, bij voorkeur via het zeef, toe en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg de hazelnoten, amandelen, walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad en koekkruiden toe en roer weer met de lepel goed erdoor heen.
  7. Voeg het bloemmengsel in twee delen toe aan het yoghurtmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  8. Voeg de uitgelekte rozijnen, cranberry’s en dadels toe en roer deze door het deegmengsel.
  9. Schep met de lepel negen hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Ze lopen een heel klein beetje uit en ze rijzen nog.
    Strooi wat speltvlokken over de yoghurtbollen.
  10. Bak de spelt muesli-yoghurtbollen 21 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de yoghurtbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de yoghurtbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  11. Haal de spelt muesli-yoghurtbollen uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Na ongeveer een kwartier afdekken met een theedoek en geheel af laten koelen.
  12. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) spelt muesli-yoghurtbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid yoghurtbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang de rozijnen door krenten of vervang de helft van de krenten door rozijnen.
  • Vervang een deel van de rozijnen door (extra) cranberry’s; zolang het totaal maar op 125 à 150 gram uitkomt.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s