Chocolade kwarkbollen

Zes luchtige chocolade kwarkbollen met amandelen en een vleug sinaasappel. Laag vetpercentage en natuurlijk gezoet. Makkelijk & snel te maken.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat zeker een uur van tevoren de eieren, sinaasappel en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was en rasp de ½ sinaasappel met een grove rasp; zorg dat je niet het witte gedeelte (mee)raspt, want dat smaakt bitter. Pers de ½ sinaasappel uit.
  3. Hak de amandelen grof en doe de 50 en 20 gram in aparte kommetjes.
  4. Hak de chocolade grof en doe de 20 gram in een apart kommetje.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Doe de kwark, eieren, arachideolie, honing en het sinaasappelsap in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  7. Zeef de tarwebloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het cacaopoeder, bakpoeder en baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe. Voeg de sinaasappelrasp en 50 gram gehakte amandelen toe en meng met een lepel door elkaar. Voeg dit mengsel in delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  8. Schep met de lepel zes hoopjes beslag, het eerste deel van het beslag: 1 eetlepel per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen wel wat, maar lopen niet veel uit.
  9. Voeg de 80 gram gehakte chocolade toe en roer luchtig door het deegmengsel.
  10. Schep met de lepel nogmaals op de al liggende zes hoopjes beslag 1 eetlepel op de al liggende hoopjes.
  11. Strooi de 20 gram gehakte amandelen over de bollen en druk een klein beetje aan.
  12. Bak de kwarkbollen 19 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin. Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  13. Haal de kwarkbollen uit de oven en bestrooi ze direct met de 20 gram gehakte chocolade en leg ze daarna op een rooster om af te koelen.
  14. Warm zijn ze heerlijk. Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) chocolade kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip:

  • Vervang de tarwebloem door speltbloem of -nog gezonder- volkoren speltmeel voor chocolade spelt-kwarkbollen (zie foto hieronder; met geschaafde amandelen amandelen bovenop). Voeg dan 6 tl in plaats van 4 tl bakpoeder toe.
  • Vervang de amandelen door hazelnoten, pinda’s (officieel geen noot, maar een peulvrucht) of andere noten.
  • Vervang de ½ sinaasappel door 2 of 3 tl sinaasappelrasp met honing.

chocoladekwarkbollen met hazelnoten en geschaafde amandelen.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s