Yoghurtijsjes

Supergezonde yoghurtijsjes met fruit – oftewel fruitijsjes – en chocolade. Recepten voor 2 blauwe bessen, 2 perziken en 2 chocolade yoghurtijsjes uit ijsvormpjes en 3 banaan, 3 aardbeien, 3 vanille en 3 chocolade yoghurtijsjes uit cupcakevormpjes.

Ingrediënten Materialen
IJsvormpjes:

 

Cupcakevormpjes:

 • mengkommen
 • 6 ijsvormpjes
 • 12 cupcakes
 • hakmixer of staafmixer
 • vriezer

 

 

 

Bereidingswijze

Bereidingswijze ijsvormpjes (6 ijsjes):

 • De ijsvormpjes voor 6 ijsjes kun je voor €0,99 bij de Action halen; andere ijsvormpjes zijn natuurlijk ook prima. De gebruikte ijsvormpjes hebben een inhoud van 100 ml per stuk.
  IJsvormpjes voor 6 ijsjes (Action)
 • Maak een avond van tevoren of ’s ochtends vroeg van de 800 ml magere yoghurt pure hangop (dus alleen van magere yoghurt; 8 uur in het zeef is meer dan voldoende). Dan heb je ca. 500 ml hangop. Mijn advies: gebruik gewoon een liter yoghurt; de hangop die overblijft kun je na het maken van de ijsjes heerlijk opeten!
  Geen tijd of zin om hierop te wachten? Gebruik dan 500 gram Griekse yoghurt in plaats van magere yoghurt.
 • Je kunt de fruitijsjes ook zonder de cruesli maken; laat dan de ‘cruesli-handelingen’ weg.
 1. Maak de zelfgemaakte cruesli (voeg dus géén rozijnen toe).
  Doe 2 tl cruesli onderin 4 ijsvormpjes; dit is voor de fruitijsjes (perziken- en blauwe bessen-yoghurtijsjes).
 2. Voeg 1½ el agavesiroop karamel toe aan de hangop en roer goed door elkaar.
 3. Hak de chocolade in kleine stukjes. Verwarm au bain-marie en roer door tot het een smeuïg mengsel is. Doe een klein laagje chocolade-garnache in de punt van de 2 lege ijsvormpjes en smeer het met je vinger een beetje uit; dit is voor de chocolade yoghurtijsjes.
  Doe de rest van de gesmolten chocolade bij 150 ml hangop, roer goed door en schenk of schep in de 2 ijsvormpjes voor de chocolade yoghurtijsjes. Vul ze tot de rand; ze zetten nog uit tot in de binnenrand van het ijsstokje.
 4. Was en dep de perzik droog en snij in kleine stukjes. Meng de stukjes perzik met 75 ml hangop. Schep het yoghurt-perzikmengsel in 2 ijsvormpjes. Vul ze tot de rand; ze zetten nog uit tot in de binnenrand van het ijsstokje.
 5. Was en dep de blauwe bessen droog en snij ze doormidden. Meng de stukjes blauwe bessen met 75 ml hangop. Schep of schenk het yoghurt-fruitmengsel in de laatste 2 ijsvormpjes. Vul ze tot de rand; ze zetten nog uit tot in de binnenrand van het ijsstokje.
 6. Doe de ijsstokjes in alle vormpjes.
 7. Zet minimaal 6 uur in de vriezer.
 8. Haal ze uit de vormpjes nadat je even (zo’n 15 minuten) hebt gewacht of laat wat warm water over de onderkant van de vormpjes lopen.

Bereidingswijze cupcakevormpjes (12 ijsjes):

 • De gebruikte 12 siliconen cupcakevormpjes komen ook van de Action (prijs weet ik niet); andere cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De cupcakevormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
  cupcakevormpjes.jpg
 • Maak een avond van tevoren of ’s ochtends vroeg van de 750 ml magere yoghurt pure hangop (dus alleen van magere yoghurt; 8 uur in het zeef is meer dan voldoende). Daar heb je ca. 475 ml hangop. Mijn advies: gebruik gewoon een liter yoghurt; de hangop die overblijft kun je na het maken van de ijsjes heerlijk opeten!
  Geen tijd of zin om hierop te wachten? Gebruik dan 475 gram Griekse yoghurt in plaats van magere yoghurt.
 • Vries vooraf een rijpe banaan in. Pel de banaan en snij in vier stukken en doe ze in een plastic zakje, zonder dan de stukken elkaar raken. Het is sowieso handig om bevroren rijpe bananen (die al een gele schil hebben of zelfs wat bruine plekjes; die zorgen voor een zoete(re) smaak) in de vriezer te hebben, dan heb je het altijd bij de hand. Zorg er bij het invriezen voor dat de stukken banaan niet tegen elkaar zitten, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze dicht tegen elkaar in het zakje wegleggen. Schrijf de datum van invriezen op; je kunt ze tot zo’n acht maanden in de vriezer bewaren. Je kunt voor de bananenijsjes ook eventueel de banaan in kleine schijfjes op een schoteltje, leg ze een dan een beetje uit elkaar, twee uur vooraf invriezen. Het kan ook eventueel met verse banaan, maar dat heeft niet de voorkeur.
 • Heb je verse in plaats van vriesverse aardbeien? Vries dan vooraf, twee uur vooraf is voldoende, de aardbeien in. Was, ontdoe de aardbeien van steeltjes en snij de aardbeien in stukken. Verpak ze losjes, zodat ze niet geheel aan elkaar vriezen, in een plastic zakje en doe ze in de vriezer. Het kan ook eventueel met verse aardbeien, maar dat heeft niet de voorkeur.
 1. Hak de chocolade in kleine stukjes. Hou 15 gram brokjes chocolade apart. Verwarm de overige 50 gram chocoladestukjes au bain-marie en roer door tot het een smeuïg mengsel is. Doe de gesmolten chocolade in 100 ml hangop, voeg 3 tl agavesiroop karamel toe en roer goed door. Schenk of schep in 3 cupcakevormpjes. Vul ze tot iets onder de rand. Strooi de achtergehouden 15 gram chocoladebrokjes in het midden over de cupcakevormpjes en zet ze op een vlakke bodem in de vriezer.
 2. Doe 75 ml hangop in de hakmixer. Voeg 3 tl agavesiroop karamel en de 80 gram bevroren aardbeien. Mix met de hakmixer tot het een luchtig en smeuïg mengsel is; dit duurt zo’n 2 minuten. Schep het yoghurt-aardbeienmengsel in 3 cupcakevormpjes. Vul ze tot iets onder de rand en zet ze op een vlakke bodem in de vriezer.
 3. Doe 100 ml hangop in de hakmixer. Voeg 3 tl agavesiroop karamel en 1 bevroren banaan toe. Mix met de hakmixer tot het een luchtig en smeuïg mengsel is; dit duurt zo’n 2 minuten. Schep het yoghurt-banaanmengsel in 3 cupcakevormpjes. Vul ze tot iets onder de rand en zet ze op een vlakke bodem in de vriezer.
 4. Doe 200 ml hangop in een mengkommetje. Voeg 4 tl vanillepoeder en 2 tl honing toe en roer luchtig door elkaar. Schep het yoghurt-vanillemengsel in 3 cupcakevormpjes. Vul ze tot iets onder de rand en zet ze op een vlakke bodem in de vriezer.
 5. Zet minimaal 2 uur in de vriezer.

Bewaartip

Doe de yoghurtijsjes per stuk in een boterhamzakje, haal de lucht eruit en knoop het zakje dicht. Leg de verpakte ijsjes in de vriezer. Haal de ijsjes minimaal 15 minuten voor gebruik uit de vriezer.
De yoghurtijsjes zijn, ook afhankelijk van (het gebruik van) je vriezer, de dag van maken en de dag erna het lekkerst. Als je bijvoorbeeld je vriezerkast vaak open en dicht doet of er niet geheel gekoelde spullen in plaatst, dan kristalliseren de ijsjes wat. Als je ze langere tijd wilt bewaren, kun je ze beter eerst in huishoudfolie wikkelen en dan in een plastic zakje bewaren.

Variatietip

 • Bestrooi de fruitijsjes in de cupcakevormpjes in het midden met 2 tl zelfgemaakte cruesli (zonder de rozijnen).
 • Gebruik ander vers fruit: was, ontdoe het fruit van schil of steeltjes en snij het fruit in stukjes en vries vooral ‘zacht fruit’ twee uur vooraf losjes verpakt in de vriezer in; dit voorkomt dat zich teveel ijskristallen vormen en het yoghurtijs te hard wordt. Denk qua fruit eens aan abrikozen, ananas(pulp), appel (voeg 1 tl kaneel toe; past ook goed bij banaan), mango, sinaasappel (voeg dan sap en rasp van ½ sinaasappel toe), frambozen of (een mix van) ander fruit.
 • Wil je aardbeien-yoghurtijs in de ijsvormpjes? Doe dan 120 gram aardbeien bij 75 ml hangop of Griekse yoghurt (zie foto hieronder).
 • Maak stracciatella-ijs door, voor de ijsvormpjes, aan 150 ml hangop of Griekse yoghurt 50 gram fijn gehakte pure chocolade (minimaal 78%) toe te voegen (zie foto hieronder).
 • Maak bosvruchtenijs door, voor de ijsvormpjes, 50 gram bosvruchtenpuree grof door 150 ml hangop of Griekse yoghurt te roeren (zie foto hieronder).

yoghurtijsjes stracciatella-aardbeien.jpgyoghurtijsjes perzik-chocolade-blauwebessen.jpgyoghurtijs bosvruchten.jpg

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s