Chocolade-eierkoeken (3x)

Drie varianten van zes gezonde en luchtige eierkoeken met chocolade. Lekker als ontbijt, bij de lunch of tussendoor. Snel te maken.

Ingrediënten Materialen
Variant 1: Eierkoeken met pure chocoladebrokjes erin

 

Variant 2: Eierkoeken met cacao en pure chocolade brokjes bovenop 

 

Variant 3: Eierkoeken met cacao en pure chocolade-ruitjesmotief bovenop

Bereidingswijze

Bereiding variant 1 (met pure chocoladebrokjes erin):

  1. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Hak de 60 gram chocolade fijn; er mogen best wat grovere stukjes bij zitten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Zeef de tarwebloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg een kleine tl bakpoeder toe.
    Was de citroen en dep droog. Rasp de citroen, voeg de citroenrasp toe aan de mengkom met bloem en meng met de pannenlikker door elkaar.
  5. Doe de eieren in een mengkom. Voeg de agavesiroop hazelnoot toe.
    Mix met een mixer goed door tot een luchtig mengsel; dit duurt zo’n 2½ minuut. Zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk lucht in mixt.
  6. Voeg de mengkom met het bloemmengsel in twee delen toe aan de mengkom met het eiermengsel en spatel dit voorzichtig en zo snel mogelijk door elkaar; hoe voorzichtiger en sneller dit gebeurt, hoe luchtiger de eierkoeken worden.
  7. Leg met een lepel zes hoopjes beslag, het eerste deel van het beslag: een klein eetlepel per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat op enige afstand van elkaar (ze rijzen wat, maar lopen ook nog een beetje uit).
    Wil je het meer ‘profi’?  Gebruik dan een spuitzak (je kunt ook zelf een spuitzak maken van bakpapier), maar gezien de kleine hoeveelheid en verhoudingsgewijs veel verlies van deeg, raad ik dat niet aan.
  8. Voeg de 60 gram gehakte chocolade toe en roer luchtig door het deegmengsel.
  9. Schep met de lepel nogmaals op de al liggende zes hoopjes beslag een kleine eetlepel op de al liggende hoopjes.
  10. Bak de eierkoeken in 10 minuten in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Ze worden dan mooi bruin en zijn aan de buitenzijden iets brossig en bovenop lekker zacht. Als je ze langer laat bakken, worden ze harder en dat heeft zeker niet de voorkeur. Je kunt ze wel eventueel op 160 graden bakken; dan worden ze niet goudbruin, maar lichter van kleur.
  11. Haal de eierkoeken van het bakblik en laat ze op een rooster goed afkoelen.

chocolade-eierkoeken-1.jpg

Bereiding variant 2 (met cacao, citroenrasp en pure chocolade brokjes bovenop):

  1. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Hak de 40 gram chocolade fijn; er mogen best wat grovere stukjes bij zitten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Zeef de tarwebloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg aan het zeef ook de kleine tl bakpoeder en 1 el cacaopoeder toe.
    Was de citroen en dep droog. Rasp de citroen, voeg de citroenrasp toe aan de mengkom met bloem en meng met de pannenlikker door elkaar.
  5. Doe de eieren in een mengkom. Voeg de agavesiroop hazelnoot toe.
    Mix met een mixer goed door tot een luchtig mengsel; dit duurt zo’n 2½ minuut. Zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk lucht in mixt.
  6. Voeg de mengkom met het bloemmengsel in twee delen toe aan de mengkom met het eiermengsel en spatel dit voorzichtig en zo snel mogelijk door elkaar; hoe voorzichtiger en sneller dit gebeurt, hoe luchtiger de eierkoeken worden.
  7. Leg met een lepel zes hoopjes beslag, twee kleine eetlepels per eierkoek, op de met bakpapier beklede bakplaat op enige afstand van elkaar (ze rijzen wat, maar lopen ook nog een beetje uit).
    Wil je het meer ‘profi’?  Gebruik dan een spuitzak (je kunt ook zelf een spuitzak maken van bakpapier), maar gezien de kleine hoeveelheid en verhoudingsgewijs veel verlies van deeg, raad ik dat niet aan.
  8. Bestrooi de eierkoeken met de 40 gram fijngehakte chocolade.
  9. Bak de eierkoeken in 10 minuten in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Ze worden dan mooi bruin en zijn aan de buitenzijden iets brossig en bovenop lekker zacht. Als je ze langer laat bakken, worden ze harder en dat heeft zeker niet de voorkeur. Je kunt ze wel eventueel op 160 graden bakken; dan worden ze niet goudbruin, maar lichter van kleur.
  10. Haal de eierkoeken van het bakblik en laat ze op een rooster goed afkoelen.

chocolade-eierkoeken-2.jpg

Bereiding variant 3 (met cacao, sinaasappelrasp en pure chocolade-ruitjesmotief bovenop):

  1. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Zeef de tarwebloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg aan het zeef ook de kleine tl bakpoeder en 1 el cacaopoeder toe.
    Was de sinaasappel en dep droog. Rasp de sinaasappel met een grove rasp; zorg dat je niet het witte gedeelte (mee)raspt, want dat smaakt bitter. Voeg de sinaasappelrasp toe aan de mengkom met bloem (je kunt de sinaasappel ook gelijk boven de mengkom met bloem raspen) en meng met de pannenlikker door elkaar.
  4. Doe de eieren in een mengkom. Voeg de agavesiroop hazelnoot toe.
    Mix met een mixer goed door tot een luchtig mengsel; dit duurt zo’n 2½ minuut. Zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk lucht in mixt.
  5. Voeg de mengkom met het bloemmengsel in twee delen toe aan de mengkom met het eiermengsel en spatel dit voorzichtig en zo snel mogelijk door elkaar; hoe voorzichtiger en sneller dit gebeurt, hoe luchtiger de eierkoeken worden.
  6. Leg met een lepel zes hoopjes beslag, twee kleine eetlepels per eierkoek, op de met bakpapier beklede bakplaat op enige afstand van elkaar (ze rijzen wat, maar lopen ook nog een beetje uit).
    Wil je het meer ‘profi’?  Gebruik dan een spuitzak (je kunt ook zelf een spuitzak maken van bakpapier), maar gezien de kleine hoeveelheid en verhoudingsgewijs veel verlies van deeg, raad ik dat niet aan.
  7. Bak de eierkoeken in 10 minuten in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Ze worden dan mooi bruin en zijn aan de buitenzijden iets brossig en bovenop lekker zacht. Als je ze langer laat bakken, worden ze harder en dat heeft zeker niet de voorkeur. Je kunt ze wel eventueel op 160 graden bakken; dan worden ze niet goudbruin, maar lichter van kleur.
  8. Haal de eierkoeken van het bakblik en laat ze op een rooster goed afkoelen.
  9. Als de eierkoeken goed zijn afgekoeld:
    Maak van een stuk bakpapier een klein spuitzakje. Hak de 40 gram chocolade fijn; er mogen best wat grovere stukjes bij zitten. Verwarm de chocolade au bain-marie. Doe de gesmolten chocolade in het spuitzakje en versier de eierkoeken met diagonale streepjes, zodat een ruitjeseffect ontstaat.
  10. Laat de chocolade op de eierkoeken op het rooster hard worden. Is de kamertemperatuur erg hoog? Zet ze dan een uur in de koelkast.

chocolade-eierkoeken-3.jpg

Bewaartip:

Je kunt (overgebleven) chocolade-eierkoeken gewoon in een plastic zak bij voorkeur op een donkere plek buiten de koelkast zeker een week bewaren. Dit kan ook in een luchtdichte trommel.
De (overgebleven) eierkoeken kunnen, na goed afkoelen, ook op de dag van maken de vriezer in. Een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid eierkoeken uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang de agavesiroop hazelnoot door agevesiroop karamel of door honing.
  • De citroenrasp kan worden vervangen door sinaasappelrasp en vice versa.
  • Variant 2 (eierkoeken met cacao en pure chocolade brokjes bovenop): vervang de pure chocolade door 25 gram grof gehakte hazelnoten en voeg dan niet 1 maar 2 el cacaopoeder toe (zie foto hieronder).
  • Variant 2 (eierkoeken met cacao en pure chocolade brokjes bovenop): vervang de pure chocolade door 25 gram in stukjes gesneden karamel fudge en voeg dan niet 1 maar 2 el cacaopoeder toe (zie foto hieronder).
  • Hij is logisch: als je 10 hoopjes maakt, krijg je chocolade mini-eierkoeken oftewel chocolade-eierkoekjes. Handig voor de kleine trek 😉

chocolade-eierkoeken met hazelnoten.jpg
eierkoeken met karamel.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s