Abrikozen-noten&zaden-kwarkbollen

Zes supergezonde kwarkbollen van speltmeel; gevuld met abrikozen, dadels, hazelnoten, amandelen, zonnebloempitten, sesamzaad en lijnzaad met een vleug kaneel. Laag vetpercentage en natuurlijk gezoet.

Ingrediënten Materialen

De bollen zijn erg groot en vullen behoorlijk; het is dus ook goed mogelijk om er met dit recept zeven of acht van te maken.

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel een half uur van tevoren alvast de gedroogde dadels en abrikozen (stap 1), zodat ze zacht zijn en goed zijn uitgelekt.

  1. Snij of knip de dadels en abrikozen in stukjes en doe in een bakje; weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken. Gebruik je verse abrikozen en/of dadels? Dan moet je ze ontpitten, maar hoef je ze niet te wellen.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de kwark, eieren, arachideolie en de agavesiroop hazelnoot in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de kaneel, het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe.
    Voeg de 1 el sesamzaad, 1 el lijnzaad en 2 el zonnebloempitten toe.
    Hak de hazelnoten en amandelen grof. Voeg de gehakte noten toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar. Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Roer de uitgelekte dadels en abrikozen luchtig door het deegmengsel.
  7. Schep met de lepel zes hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen behoorlijk, maar lopen niet veel uit.
  8. Bak de kwarkbollen 20 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje arachideolie; zo blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  10. Warm zijn ze superlekker, maar laat ze wel eerst voldoende afkoelen.
    Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang de dadels (deels) door gedroogde vijgen.
  • Vervang de hazelnoten en/of amandelen door bijvoorbeeld walnoten, paranoten, cashewnoten, pecannoten of pinda’s (officieel geen noten, maar peulvruchten).
  • Vervang de kaneel door koekkruiden.
  • Voeg bij de kwark, eieren, arachideolie en de agavesiroop (stap 4) een geprakte banaan toe.
  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s