Pruimen-sinaasappel-spelt-yoghurtbollen

Zeven supergezonde halfvolle yoghurtbollen van speltmeel en gevuld met pruimen, rozijnen, walnoten, lijnzaad. Met een vleugje kaneel. Amper vet en natuurlijk gezoet.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, sinaasappel en yoghurt op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel een half uur van tevoren alvast de gedroogde pruimen en rozijnen (stap 1), zodat ze zacht zijn en goed zijn uitgelekt.

  1. Snij of knip de pruimen in stukjes en doe in een bakje; weeg daarbij gelijk af. Voeg de rozijnen toe en weeg ook gelijk af. Vul het bakje met heet water tot de pruimen en rozijnen net onder staan. Meng een beetje door elkaar. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken. Gebruik je verse pruimen? Dan moet je ze ontpitten, maar hoef je ze niet te wellen.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Was de sinaasappel en dep droog. Rasp de ½ sinaasappel met een grove rasp; zorg dat je niet het witte gedeelte (mee)raspt, want dat smaakt bitter.
  5. Pers de ½ sinaasappel. Knip het vruchtvlees uit de sinaasappelschil, laat daarbij het vlies zo veel mogelijk zitten. Voeg dit toe aan het zeef met de gewelde pruimen en rozijnen. Het eventuele vruchtvlees op de sinaasappelpers kun je ook toevoegen.
  6. Doe het sinaasappelsap, de yoghurt, eieren, arachideolie, de agavesiroop hazelnoot in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  7. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de kaneel, het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe.
    Voeg de 4 el lijnzaad en de sinaasappelrasp toe.
    Hak de walnoten grof. Voeg de gehakte noten toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar. Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het yoghurtmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  8. Roer de uitgelekte pruimen en rozijnen luchtig door het deegmengsel.
  9. Schep met de lepel zeven hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit redelijke afstand van elkaar; ze rijzen wat, maar lopen ook nog uit.
  10. Bak de yoghurtbollen 20 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de yoghurtbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de yoghurtbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  11. Haal de yoghurtbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje arachideolie; zo blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  12. Warm zijn ze heerlijk, maar wacht wel tot ze voldoende zijn afgekoeld. Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) yoghurtbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid yoghurtbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang de walnoten door pecannoten.
  • Vervang de kaneel door koekkruiden.
  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s