Citroenrasp met honing

Bak je regelmatig cake, taarten of broodjes, bollen of muffins waarbij je citroenrasp, sinaasappelrasp of limoenrasp gebruikt? Bewaar dit dan met honing in de koelkast. Dan wordt de smaak nóg frisser en intenser en heb je altijd citroenrasp (andere versies staan onderaan bij de Variatietip) bij de hand.

Ingrediënten Materialen
  • 3 biologische citroenen
  • 2 el honing
  • fijne rasp
  • potje met deksel, 60 ml

Weetjes

  • Rasp van citrusvruchten, dus van citroen, sinaasappel, limoen, mandarijn of grapefruit, bevat ontzettend veel aroma. Dit geeft een gerecht veel extra smaak en frisheid in een cake, taart, broodje, bol of muffin.
  • Rasp kan ook een decoratieve functie krijgen als je het over bijvoorbeeld een slagroomtaart strooit.
  • De schil van citrusvruchten is erg gezond. Maak wel alleen gebruik van biologische producten! Waarom? Juist citrusfruit wordt flink bespoten met pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt er regelmatig gebruik gemaakt van niet-natuurlijke/synthetische waslagen om het fruit langer houdbaar er glanzend te maken. Die waslaag kun je er (zo goed als) niet af wassen of boenen.

Bereidingswijze

Uiteraard kun je meer citroenen gebruiken en dus meer citroenrasp maken; verhoog de hoeveelheid honing en de grootte van het potje ook navenant. Maar aangezien je met deze hoeveelheid bij regelmatig bakken een behoorlijke tijd doet, is dat eigenlijk niet nodig. Je kunt zo weer een nieuw voorraadje maken.
Doordat de etherische olie in de schil gaat ‘werken’, heb je in je gerecht minder citroenrasp nodig dan wanneer je verse citroenrasp gebruikt. Citroenrasp van ½ citroen is ruim 1 tl voldoende; wil je citroenrasp van een hele citroen, voeg dan een ruim 2 tl citroenrasp met honing toe. Ben je een echte liefhebber van de frisse citroensmaak? Voeg dan gerust 4 tl citroenrasp met honing toe. Verminder de hoeveelheid honing, agavesiroop of suiker(product) in het recept ook navenant.

  1. Rasp de biologische citroenen; zorg dat je niet het witte gedeelte (mee)raspt, want dat smaakt bitter.
  2. Doe de citroenrasp in een plastic of glazen potje.
    Voeg de honing toe. Roer goed door, doe het deksel er op en zet in de koelkast.

Bewaartip

  • Bewaar de rasp in de koelkast. Hij is zeker 2 maanden houdbaar.
  • Wil je (citroen)rasp zónder honing bewaren? Je kunt de rasp ook invriezen.

Variatietip

  • Gebruik je (ook) regelmatig of liever rasp van andere vruchten? Ga op dezelfde manier te werk met sinaasappel (2 stuks; zie foto hieronder), limoen (3 stuks), mandarijn (4 stuks) of grapefruit (2 stuks).

sinaasappelrap met honing.jpg
limoenrasp met honing.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s