Rode kidneybonen

Kidneybonen van gedroogde rode bonen. Supergezond en veelzijdig in allerlei recepten te gebruiken, van bij- tot hoofdgerecht. Bijvoorbeeld in gevulde tortilla’s of wraps met gemarineerde kip. Ook heerlijk in een salade. Meer bewerkelijk dan uit blik, maar ook de moeite meer dan waard!

Ingrediënten Materialen
 • 400 gram gedroogde rode kidneybonen
 • 2 liter water
 • 1 el rijstolie
 • pan, 5 liter
 • vergiet of zeef

Allereerst wat weetjes

 • Peulvruchten zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor en zitten vol vezels.
 • Ze verlagen het LDL-cholestorol en zijn daardoor goed voor de bloedvaten.
 • Daarnaast zijn ze in allerlei recepten te gebruiken, van bij- tot hoofdgerecht.
 • Onder peulvruchten vallen bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen.
 • Omdat bonen uit blik vaak minder smaak hebben of een papperiger zijn, kun je beter gedroogde bonen nemen als je een rijke smaak en een stevige textuur wilt. Het is iets bewerkelijker dan een blikje opentrekken, maar het resultaat is het meer dan waard!

Bereidingswijze

 1. Sorteer de bonen en gooi eventueel verschrompelde of verkleurde exemplaren weg.
 2. Doe de gedroogde bonen in een vergiet of zeef en was ze even snel. Laat er gedurende een halve minuut koud water overheen stromen.
 3. Doe de bonen in een pan van 5 liter en doe er 1½ tot 2 liter water bij. Doe de deksel op de pan en laat ze een nacht (minimaal 8 uur) in de koelkast staan. De bonen worden dan minimaal twee keer zo groot; zorg er dus voor dat je pan groot genoeg is. Als je niet genoeg tijd hebt, dan kun je de bonen in een pan met water aan de kook brengen en 2 tot 3 minuten laten koken. Haal de pan daarna van het vuur. Doe de deksel op de pan en laat de bonen zeker een uur weken. Dit heeft overigens niet de voorkeur, omdat de bonen minder goed gaar worden.
 4. Spoel de bonen in een vergiet of zeef goed af.
 5. Doe de bonen in een grote pan en doe er zoveel water bij dat ze geheel bedekt zijn. Voeg 1 el rijstolie toe; daardoor vormt er minder schuim en koken de bonen niet zo snel over. Voeg af en toe een klein beetje water toe aan de pan, zodat de bonen goed bedekt blijven en ze gelijkmatig gaar worden. Laat de bonen, afhankelijk van je kookplaat, op laag tot middelhoog vuur zeker 1½ uur pruttelen. Roer na een uur een keertje door. Controleer na 1½ uur de bonen door er eentje met een vork te prakken of tussen je vingers plat te knijpen. De boon moet zacht, maar niet papperig zijn. Als de boon nog knapperig of rauw is, laat ze dan nog zachtjes doorkoken en controleer elke 10 minuten of ze gaar zijn.
  Gedroogde bonen hebben elk hun eigen kooktijd. Zo geldt als kooktijd voor zwarte bonen 60 minuten en voor witte bonen, rode kidneybonen en pintobonen 90 tot 120 minuten.

Bewaartip

 • Bewaar het restant gekookte bonen in een afgedekte bak of kom in de koelkast. De rode kidneybonen zijn in de koeling zeker een week houdbaar.
 • Je kunt gekookte peulvruchten/bonen prima invriezen! Zodra de bonen gekookt zijn, giet je ze af. Doe ze in vriesvaste bakjes of diepvrieszakken, bijvoorbeeld per 200 gram. Label met op het etiket het product, het gewicht en de datum. Ingevroren peulvruchten ontdooien behoorlijk snel, maar je kunt ze ook half bevroren al in de pan doen als je een gerecht maakt.
 • Gedroogde peulvruchten (en dus ook rode kidneybonen) kunnen zeker een jaar bewaard worden. Dit dan wel koel, droog, donker en goed verpakt. Ze horen gaaf, onbeschimmeld en niet muf te zijn. Door licht, vocht en warmte kunnen peulvruchten gaan kiemen of schimmelen. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en dan moeten gedroogde peulvruchten langer geweekt en gekookt worden.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s