Tortilla’s

Vier grote of acht kleine tortilla’s van speltbloem. Als basis voor bijvoorbeeld het maken van wraps met gemarineerde kip.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Zeef de speltbloem met het bakpoeder in een mengkom.
    Voeg het zout toe, handwarme water en de 4 el rijstolie toe.
    Mix met een mixer met deeghaken in minimaal 5 minuten tot een samenhangend deeg.
  2. Bestrooi een werkblad met wat tarwebloem. Keer de mengkom om boven het bebloemde werkblad. Vet je handen in met rijstolie en kneed het deeg een nog paar minuten tot het een soepel ofwel elastisch deeg is. Als het deeg te plakkerig blijft, voeg dan eventueel wat meer speltbloem toe; als het deeg erg droog is, voeg dan een klein beetje handwarm water toe. Doe dit vooral niet teveel in één keer.
  3. Vet een groot bord in met de lik rijstolie.
    Snij het deeg in 4 of 8 (afhankelijk of je 4 grote of 8 kleine wil maken) gelijke stukken en vorm hier deegballetjes van. Wil je exact gelijke stukken? Weeg dan af op de keukenweegschaal. De totale deegbal is ongeveer 485 gram; als je dus 4 tortilla’s wil maken dan zijn ze bijna 122 gram per stuk, 8 stuks zijn dan ruim 60 gram per stuk.
    Maak ze met de palm van je hand goed plat en leg ze op het ingevette bord.
    Dek losjes af een schone theedoek en laat ze zo 15 minuten rusten.
  4. Bestuif het werkblad en de deegroller met wat tarwebloem.
    Rol de deegballetjes met een deegroller uit. Keer het deeg telkens om zodat de bloem aan alle kanten verdeeld wordt en je een mooie ronde platte tortilla krijgt van zo’n 22 cm doorsnede voor de 4 grote tortilla’s en de helft (11 tot maximaal 15 cm) voor de 8 kleine tortilla’s.
  5. Verwarm een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur.
    Leg de eerste tortilla in de koekenpan en rol direct de volgende tortilla uit.
    Hou de tortilla goed in de gaten; ze moeten maximaal 1 minuut aan de eerste kant bakken en maximaal een halve minuut aan de andere kant; tot er goudbruine puntjes komen. Mocht het te snel gaan en je krijgt zwarte puntjes, zet dan het vuur wat lager. Maak zo alle tortilla’s. De pan wordt steeds warmer, dus de baktijd wordt ook korter; tenzij je het vuur telkens wat lager zet.
  6. Leg de tortilla’s op een bord. Als je ze redelijk snel daarna gaat eten, kun je ze in de oven op 100 graden met aluminiumfolie eroverheen warm en zacht houden.

Bereidingstip

Wil je ze zachter? Laat ze dan wat dikker bij het uitrollen; let dan wel op dat ze goed gaar worden. Of doe iets meer (5 tot 10 ml) water bij het deeg. Of zet het vuur tijdens het bakken wat lager, zodat ze minder uitdrogen.

Bewaartip

Ga je de tortilla’s niet dezelfde dag eten of heb je tortilla’s over? Je kunt (overgebleven) tortilla’s prima invriezen. Laat ze dan wel eerst geheel afkoelen. Een paar uur voor gebruik de tortilla(‘s) uit de vriezer halen en afgedekt laten ontdooien.

Variatie-/bespaartip

Hou je niet van spelt of heb je geen speltbloem in huis? Gebruik dan gewoon tarwebloem; dat is ook een stuk goedkoper. Je krijgt dan de ‘witbrood’-variant; ietsje minder gezond, maar een prima alternatief. Je kunt overigens ook volkoren tarwemeel gebruiken; de ‘bruinbrood’-variant die door de vezels weer gezonder is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s