Kaneelbroodjes

Acht kaneelbroodjes van speltmeel en gevuld met pecannoten. Zonder boter. Bereid met palmsuiker. Een hemels recept voor de échte kaneelliefhebber!

Ingrediënten Materialen

Ik maak van dit recept 8 kaneelbroodjes. Je kunt er zeker ook 10 wat kleinere kaneelbroodjes van maken.

Bereidingswijze

  1. Hak de pecannoten grof.
  2. Doe 50 ml handwarm water met het zakje gist en een halve lepel honing in een bakje en meng goed door tot de gist volledig is opgelost.
  3. Doe het speltmeel, de gehakte pecannoten, 2 tl kardemompoeder, 1 tl zeezout in een grote mengkom en roer met een pollepel even door.  Geen kardemom in huis? Gebruik dan koek-&speculaaskruiden.
    Voeg 1 ei, 4 el rijstolie en 200 ml handwarm water toe.
    Kneed met een mixer met deeghaken tot het goed is gemengd.
    Voeg het gistmengsel toe en mix 6 minuten op lage snelheid.
  4. Vorm een bal van het deeg en doe in een met de lik rijstolie ingevette mengkom. Draai de deegbal een keer om zodat de buitenzijde een laagje rijstolie heeft en niet uitdroogt. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1 uur.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Vet een stuk werkblad in met rijstolie.
  7. Bestrooi een stuk werkblad met tarwebloem. Vet je handen goed in met rijstolie en stort het deeg op het bebloemde werkblad. Kneed het deeg kort door en verdeel in 8 gelijke stukken. Wil je exact even grote broodjes? Weeg dan de totale deegbal af op de keukenweegscheel (dit is ca. 1030 gram) en deel dit door 8 (dit is ca. 128-130 gram per broodje).
    Rol van elk stuk 3 strengen van 10 cm lang en leg op het ingevette stuk werkblad. Je krijgt zo 24 strengen.
  8. Splits 2 eieren en klop de dooiers met 1 tl water los in een mengkommetje (het eiwit gebruik je niet). Bestrijk met een keukenkwastje de deegstrengen rondom met het eidooiermengsel.
  9. Meng de palmsuiker met de kaneel. Schep 4 el kaneelsuiker op een schotel en rol 16 stuks van de deegstrengen erdoor (dus 8 strengen niet); vul de kaneelsuiker aan als deze minder of te weinig is geworden; je houdt uiteindelijk wel wat kaneelsuiker over, die je later nog gebruikt. Je kunt ook per broodje of per 2 of 3 broodjes werken.
    Leg 2 kaneelstrengen en 1 gewone streng in het midden op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak de uiteinden van 3 deegstrengen aan elkaar vast. Druk goed aan. Leg de rechterstreng over de middelste en daarna de linker over de middelste. Vlecht zo tot het uiteinde en druk vast. Vlecht zo strak als mogelijk; ze lopen tijdens het rijzen ook uit. Vlecht de andere 7 broodjes.
    Dek losjes af met 2 stroken vershoudfolie over het bakblik met de broodjes en laat ze nog 1 uur rijzen.
  10. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de folie en bestrooi de bovenkant van buitenstrengen van de vlechtbroodjes, die door het rijzen weer deels ‘kaneelsuikervrij’ zijn geworden, met de kaneelsuiker die je over hebt.
  11. Bak de broodjes in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin en gaar.
  12. Haal ze uit de oven en laat de kaneelbroodjes afkoelen op een rooster.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kaneelbroodjes na goed afkoelen prima invriezen. Een paar uur, bij voorkeur ruim 1 uur, voor gebruik de gewenste hoeveelheid kaneelbroodjes uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang de speltmeel door tarwebloem voor de ‘witbrood’-variant.
  • Vervang de speltmeel door volkoren tarwemeel voor de ‘bruinbrood’-variant.
  • Vervang de pecannoten door amandelen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s