Aardbeien cheesecake

Aardbeien cheesecake: een heerlijk kruidige bodem, een chocolade-laagje en daarop een laag roomkaas met kwark.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Wat wel zo fijn werkt: laat een paar uur van tevoren de roomkaas en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Verwarm de oven voor op 130 graden.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af.
    Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie.
  3. Breek de biscuits in stukken en verkruimel de biscuits met een hakmixer. Geen hakmixer in huis? Gebruik een staafmixer of doe de koeken in een plastic zak en rol er met een deegroller overheen.
    Voeg de 3 tl koekkruiden aan het koekjesmengsel toe en meng goed door.
  4. Smelt op een laag vuur de roomboter in een pannetje. Roer de koekkruimels er doorheen. Bedek met het mengsel de bodem van de springvorm. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan.
  5. Breek of hak de pure chocolade in stukjes en smelt au bain-marie in een mengkom: Vul een pannetje met een laag water (ca. 3 cm) en zet op middelhoog vuur tot het begint te koken. Er moet voldoende ruimte zitten tussen het water en de mengkom die je erboven hangt; het water mag niet in contact komen met de mengkom, ook niet als het water kookt. Zet het vuur direct laag als het water kookt. Doe de stukjes chocolade in de mengkom en hang boven het water. Blijf de chocolade roeren tot het smelt. Haal de mengkom van de pan af als de meeste chocolade is gesmolten. De chocolade blijft nog smelten als het van de hittebron af is zo lang je blijft roeren. Voeg de 30 gram roomboter toe en meng met een lepeltje door elkaar.
    Verdeel het chocolademengsel over de koekbodem in de springvorm. Laat buiten de koelkast staan.
  6. Ontkroon de 450 gram aardbeien, was ze en maak dep ze goed droog. Sorteer 75 gram mooie aardbeien voor de garnering. Snij de 375 gram aardbeien in stukken.
  7. Doe de verse roomkaas, de Franse kwark, tarwebloem, vanillesuiker en kristalsuiker in een grote mengkom. Mix met een mixer tot een egaal mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en blijf kloppen tot alles goed is gemengd en de suiker is opgelost.
  8. Voeg de in stukken gesneden 375 gram aardbeien toe aan het roomkaas-kwarkmengsel en schep ze met een lepel erdoorheen. Schenk en schep het mengsel over de koekbodem in de springvorm, gebruik de pannenlikker om alles uit de mengkom te krijgen. Strijk de bovenkant van de cheesecake met de pannenlikker glad.
  9. Bak de cheesecake 2 uur onderin de op 130 graden voorverwarmde oven; de lange baktijd op lagere temperatuur voorkomt dat de cheesecake gaat ‘scheuren’.
    De cheesecake rijst behoorlijk als ie in de oven staat.
  10. In principe is ie dan gaar, maar test voor de zekerheid of de cheesecake gaar is door er een paar seconden een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de cheesecake dan nog 10 minuten terug in de oven op 130 graden.
  11. Laat in de springvorm op een rooster 1 uur buiten de oven afkoelen tot kamertemperatuur (de cheesecake ‘zakt’ dan weer terug) en zet daarna minimaal 1 uur in de koelkast.
  12. Indien nodig, snij je met een mesje langs de rand van de springvorm. Haal de springvorm er af.
  13. Snij de 75 gram apart gehouden aardbeien door het midden. Garneer de taart met de halve aardbeien.

Bewaartip

  • Bewaar de aardbeien cheesecake afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) aardbeien cheesecake invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cheesecake(stukken) in folie en verpak daarna in een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht bij. De cheesecake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Vervang de aardbeien door blauwe bessen, bosvruchten of ander fruit.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s