Appel-blauwe bessen crumble

Heerlijke, gezonde crumble van speltmeel en havermout met appel en blauwe bessen. Eindeloos te combineren met andere fruit- & smaakcombinaties! Deze is met amandelen en een vleug kaneel met karamel. Voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Vet de 4 ovenschaaltjes heel lichtjes in met de lik arachideolie. Geen ovenschaaltjes in huis? Gebruik dan een kleinere ovenschaal en verdeel bij serveren op bordjes.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Was, dep droog, schil en ontkroost de appels, snij in stukjes en doe in een mengkom.
    Was en dep de blauwe bessen droog en voeg toe aan de mengkom met stukjes appel.
    Rasp de ½ sinaasappel boven de mengkom of gebruik 2 tl sinaasappelrasp met honing.
    Voeg ½ el agavesiroop caramel toe en meng door elkaar.
    Hak de amandelen in stukjes. Geschaafde amandelen zijn hiervoor overigens nog beter. Voeg de amandelen toe en meng nogmaals goed.
    Verdeel het appel-blauwe bessenmengsel over de vier ovenschaaltjes.
  4. Voor het kruimeldeeg:
    Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de havermout en 3 tl kaneel toe en roer even door.
    Voeg de arachideolie en 2 el agavesiroop caramel toe en kneed met de hand tot een kruimelend deegmengsel.
    Verdeel het deeg in grove kruimels en strooi over het fruit.
  5. Bak de crumble onderin de op 180 graden voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar.

Variatietip

  • Verdubbel de hoeveelheid kruimeldeeg (stap 4). Bak deze verdubbeling, dus de helft van het kruimeldeeg dat je dan hebt, 20 minuten onderin de op 180 graden voorverwarmde oven gaar vóórdat je het gemengde fruit verdeelt over de schaaltjes (stap 3). Verdeel deze gebakken kruimels op de bodem van de 4 ovenschaaltjes en ga dan verder met de bereiding van het fruit (stap 3). Dit zorgt ervoor dat het fruitvocht wordt opgenomen.
  • De speltbloem is desgewenst 1 op 1 te vervangen door tarwebloem of volkoren tarwemeel.
  • Vervang de appels en/of blauwe bessen door ander fruit. Bijvoorbeeld de appels door peren en/of de blauwe bessen door bosvruchten.
  • Vervang de blauwe bessen door cranberry’s; verhoog dan de hoeveelheid agavesiroop of honing met 1 el door bij het fruit 1½ el toe te voegen.
  • Vervang de amandelen door gemengde noten.
  • Het maakt het iets minder gezond, maar is wel ontzettend lekker erbij: lobbige, ongezoete slagroom.
    Klop dan met een mixer 100 ml verse room tot slagroom met yoghurtdikte en serveer eroverheen. En als je dan toch bezig bent, nog ietsje minder gezond: bestuif de crumble als deze uit de oven komt, voor het serveren, met 1 el poedersuiker; dat geeft een mooi contrast aan de crumble. Zie inzet op de foto aan de linkerzijde en onderstaande foto.
  • Serveer met zelfgemaakt vanilleroomijs (zie foto onderaan). Wil je er wat bij serveren dat heel gezond is? Voeg dan yoghurtijs toe.

crumble appel-blauwe bessen met poedersuiker en verse room.jpgcrumble met vanilleroomijs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s