Speltcake blauwe bessen

Gezonde blauwe bessen-speltcake met speltmeel, magere kwark, banaan en een vleugje citroen. Natuurlijk gezoet en zonder boter.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een uur van tevoren de eieren, banaan, blauwe bessen en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Doe de blauwe bessen in een zeef of vergiet, was ze en dep ze af.
  2. Knip een stuk bakpapier uit zo groot als de bodem van het cakeblik. Bekleed de bodem met dit stuk bakpapier.
    Vet de randen van het cakeblik in met de lik rijstolie.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  4. Prak de banaan met een vork op een bord.
    Rasp de citroen of gebruik vooraf gemaakte citroenrasp met honing.
    Doe de geprakte bananen, kwark, eieren, honing, rijstolie en citroenrasp in een grote mengkom. Maak je gebruik van vooraf gemaakte citroenrasp? Gebruik dan 2 tl daarvan en verminder de hoeveelheid honing van 1½ el naar 1 el.
    Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Doe de speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder en baking soda toe en meng met een lepel goed door elkaar.
    Voeg dit mengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Roer de blauwe bessen voorzichtig door het deegmengsel.
  7. Schenk of schep in het met bakpapier beklede cakeblik; gebruik de pannenlikker om al het deegmengsel uit de mengkom te krijgen. Duw het mengsel met de pannenlikker wat naar de zij- en buitenkanten, zodat in het midden het minste deegmengsel zit; dit voorkomt (zoveel mogelijk) barsten.
  8. Bak de speltcake 1 uur onderin de op 160 graden voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test voor de zekerheid of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de cake dan nog 10 minuten terug in de oven op 160 graden. Is ie al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet de cake 15 minuten in de oven op 160 graden.
  9. Haal de speltcake uit de oven. Wacht zeker 15 minuten voor je de cake uit het blik haalt en laat dan op een rooster geheel afkoelen.

Bewaartip

  • Bewaar deze met fruit gevulde speltcake afgedekt met aluminiumfolie of in een trommel in de koelkast. De speltcake is dan zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) speltcake na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Verpak de speltcake (al dan niet aangesneden of in een aantal stukken) in vershoudfolie en dan in een plastic zakje. Ruim een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid speltcake uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang de blauwe bessen door abrikozen of appel.
  • Voeg 50 gram rozijnen toe (15 minuten wellen in warm water en daarna goed uit laten lekken).
  • Voeg koekkruiden, kaneel of vanillepoeder toe in combinatie met of in plaats van citroenrasp.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s