Wortelkwarkbollen

Carrotcake, carrotbread ofwel wortelbrood, maar dan in bollen-vorm. Acht supergezonde magere kwarkbollen van speltmeel en boordevol geraspte wortel (winterpeen), rozijnen, walnoten. Met een vleugje speculaassmaak en lekker fris door citroen. Makkelijk & snel.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een uur van tevoren de eieren, wortel en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel een half uur van tevoren alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was en rasp de wortel (winterpeen); doe dit met een grove rasp, waarbij je redelijk lange slierten krijgt.
    Voeg toe aan het vergiet met de rozijnen en meng dit een beetje door elkaar.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de kwark, eieren, arachideolie en de honing in een grote mengkom.
    Was en rasp de citroen en doe gelijk in de mengkom of voeg 4 ruime tl citroenrasp met honing toe (de ½ el honing kan dan achterwege blijven). Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  6. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de koekkruiden, het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe.
    Hak de walnoten grof. Voeg dit toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar of hou een handje (± 20 gram) grote stukken walnoten apart voor garnering bovenop.
    Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  7. Roer de uitgelekte rozijnen en geraspte wortel luchtig door het deegmengsel.
  8. Schep met de lepel acht hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze op enige afstand van elkaar; ze rijzen, maar lopen ook een beetje uit.
  9. Bestrooi eventueel de kwarkbollen met de achtergehouden walnoten. Druk de walnoten een beetje in de bollen.
  10. Bak de kwarkbollen 20 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test voor de zekerheid of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  11. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje arachideolie; zo blijven ze lekker zacht. Probeer daarbij de walnoten te ‘mijden’.
    Als de olie is ingetrokken, laat ze dan geheel afkoelen.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Vervang de wortel door ± 250 gram geraspte appel(s). Was en rasp de appel(s); dit kan gewoon ongeschild met een grove rasp in lange slierten (zie foto hieronder).
  • En/of vervang de koekkruiden door kaneel of door vanillepoeder.
  • En/of vervang de citroenrasp door sinaasappelrasp of sinaasappelrasp met honing; bij gebruik van sinaasappelrasp met honing voeg je de ½  el honing niet toe.
  • En/of vervang de ½  el honing door ½  el agavesiroop karamel.
  • En/of vervang de rozijnen (deels) door krenten of cranberry’s.
  • Vervang de walnoten door andere noten, zoals paranoten of hazelnoten of vervang door een mix van noten.

appel-rozijnen-walnoten-kwarkbollen.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s