Jam

Jam zónder suiker. Afhankelijk van het fruit dat je gebruikt, is ook natuurlijk zoeten niet nodig. Het chiazaad zorgt ervoor dat je gelei krijgt. In een handomdraai heb je heerlijke en pure jam voor op je boterham, als vulling in een broodje of bol, een cake of taart of in de yoghurt.

Ingrediënten Materialen
  • 200 gram aardbeien
  • 2 el warm water
  • 65 gram chiazaad
  • 2 tl citroensap
  • hakmixer
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • glazen pot met deksel, 300 ml
  • Wil je meer jam maken? De verhouding fruit en chiazaad is 3:1. Onderaan staan de ingrediënten voor gebruik van 300 en 500 gram fruit.
  • Je kunt zowel verse aardbeien als aardbeien uit de vriezer gebruiken. In dat laatste geval: laat ze even een kwartiertje ontdooien voor je aan de slag gaat.

Bereidingswijze

  1. Doe de aardbeien in de hakmixer en mix 10 seconden. Je kunt uiteraard ook een staafmixer gebruiken.
    Je kunt zelf bepalen of je grovere stukjes wil, dus dan nog minder lang mixen, of dat je alles geheel gepureerd wil en dan mix je nog heel even door.
  2. Doe de aardbeienpuree in een mengkom.
    Voeg het chiazaad, warm water en het citroensap toe. Het citroensap maakt de smaak fris, maar komt ook de houdbaarheid ten goede. Meng goed door.
    Doe in het potje, draai de deksel er op en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Het chiazaad, dat zelf weinig smaak bevat maar wél heel gezond is, zuigt al het vocht op en zorgt ervoor dat je gelei krijgt.

Bewaartip

  • De jam in het afgesloten potje in de koelkast bewaren. De jam is zo’n 2 weken houdbaar.
  • Je kunt de jam ook invriezen, maar nadat deze is ontdooid, is ie nog maar enkele dagen houdbaar.

Variatietip

  • Hou je meer van nog zoeter of gebruik je fruit dat minder zoet is? Voeg dat wat honing, palmsuiker of kokospalmsuiker (ook wel kokosbloesemsuiker genoemd) toe. Dit is afhankelijk van smaak, maar 1 el is vaak meer dan voldoende.
  • Voeg 1½ tl vanillepoeder toe.
  • Maak jam van fruit waar je zin in hebt; zoals van abrikozen – die hoef je alleen te ontpitten – (zie foto hieronder), pruimen (zie foto hieronder), bosvruchten, frambozen en/of bramen (zie foto hieronder). Denk eens aan rode vier vruchtenjam, bijvoorbeeld een combinatie van kersen, aardbeien, rode bessen en frambozen. Of gele jam met een combinatie van abrikozen en mango (de mango moet je niet alleen ontpitten maar ook schillen); in de verhouding 3:2=1½ x meer abrikozen dan mango.
  • Gebruik de jam als vulling in bijvoorbeeld met aardbeienjam gevulde krenten kwarkbollen (zie foto hieronder) of met abrikozenjam gevulde krenten kwarkbollen (zie foto hieronder), een cake of taart of in de yoghurt.
Ingrediënten
300 gram
Ingrediënten
500 gram
  • 300 gram fruit
  • 3 el warm water
  • 100 gram chiazaad
  • kleine 1½ tl citroensap
  • 500 gram fruit
  • 5 el warm water
  • 165 gram chiazaad
  • kleine 2½ tl citroensap

abrikozenjam.jpgpruimenjam.jpg
bramenjam.jpg
snel speltbrood met pruimenjam.jpgkrenten kwarkbollen gevuld met aardbeienjamkrenten kwarkbollen gevuld met abrikozenjam

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s