Aardbeien-noten-kwarkbollen

Ze zijn er weer volop: zomerkoninkjes! Zeven megagezonde magere kwarkbollen van volkoren speltmeel en havermout en vol met aardbeien en rozijnen. Met hazelnoten en amandelen en een vleug vanille. In een half uur op tafel!

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een uur van tevoren de eieren en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze zacht zijn en goed zijn uitgelekt.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was, ontkroost en snij de aardbeien in stukken. Voeg toe aan het vergiet met de rozijnen en meng dit een beetje door elkaar.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de kwark, eieren, arachideolie en de agavesiroop karamel in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de vanillepoeder, het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe.
    Hak de hazelnoten en amandelen grof. Voeg de gehakte noten en de havermout toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Roer de uitgelekte rozijnen met de stukken aardbei luchtig door het deegmengsel.
  7. Schep met de lepel zeven hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Hou een klein beetje afstand; ze rijzen behoorlijk en lopen een beetje uit.
  8. Bak de kwarkbollen 20 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje arachideolie; zo blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  10. Warm zijn ze superlekker, maar laat ze wel eerst voldoende afkoelen.
    Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

Plaats een reactie