Mayonaise

Heerlijke, frisse mayonaise. Lekker bij frietjes, maar ook bruikbaar als basis voor een dressing of een saus, zoals remoulade. Recept is voor zo’n 350 ml.
Wil je sneller klaar zijn en heb je een staafmixer in huis? Ga dan voor de mayonaise die je met de staafmixer maakt.

Ingrediënten Materialen
  • 2 eidooiers
  • ½ citroen
  • 3 tl Dijon mosterd
  • 1 el witte balsamico azijn
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • 270 ml zonnebloemolie
  • ½ tl fijn zeezout
  • snuf witte peper
  • grote mengkom
  • garde
  • pot met deksel, 350 ml

Bedenk vooraf of je deze hoeveelheid in een week gaat gebruiken. Indien dit niet het geval is, halveer dan bijvoorbeeld de hoeveelheden in het recept zodat je ongeveer 175 ml mayonaise krijgt.

Bereidingswijze

Je werkt met rauwe eieren, dus zorg ervoor dat ze zo vers mogelijk zijn!
Voor een goed resultaat: zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn.

  1. Steriliseer de (wek)pot met deksel.
  2. Doe de olijfolie en zonnebloemolie bij elkaar.
  3. Splits de eieren. Het eiwit heb je niet nodig. Doe de eidooiers in een grote mengkom en klop met een garde. Onthoud welke kant je uitklopt (linksom of rechtsom draaiend); je moet de gehele tijd dezelfde kant uit blijven kloppen!
  4. Voeg de Dijon mosterd (een -milde- Franse mosterd is ook prima), witte balsamico azijn en het zout toe en mix verder met de garde. Geen witte balsamico azijn? Gebruik witte wijnazijn; een meer dan prima alternatief.
  5. Begin met het toevoegen van de olie, eerst een aantal druppels totdat dit goed opgenomen is.
    Giet daarna in een mooie kleine straal de helft toe en blijf goed kloppen. Te snel toevoegen zorgt ervoor dat het mengsel niet glad wordt of gaat schiften. Je moet zo’n 3 tot 5 minuten (hou de tijd bij; dat is best lang!) blijven mixen of tot het dikker wordt.
  6. Pers de ½ citroen en voeg 2 tl citroensap toe en klop goed door.
  7. Voeg het restant van de olie langzaam toe en blijf kloppen; weer zeker zo’n 5 minuten (hou wederom de tijd bij; het is zo lang kloppen best ‘buffelen’).
    Is de mayonaise te dun? Voeg langzaam wat meer olie toe en klop goed door.
    Is de mayonaise te dik? Voeg beetje voor beetje wat water, citroensap of azijn toe en roer dit er voorzichtig door.
  8. Voeg de witte peper toe en mix goed door.
  9. Proef de mayonaise en voeg optioneel nog wat witte peper of zout toe om desgewenst verder op smaak te brengen.
    Doe de mayonaise in de gesteriliseerde (wek)pot met deksel.

Van overgebleven eiwitten kun je gezonde chocolademousse, schuimpjes, meringue (meringue-ijs), pavlova of eiwitten-cake maken.

Bewaartip

De mayonaise is in de afgesloten pot in de koelkast één week houdbaar. Door het gebruik van rauwe eieren is het niet verstandig om de mayonaise langer te bewaren.

Variatietip

  • De mayonaise kan, als dan niet als basis, worden gebruikt voor sauzen en dressings.
  • Voeg eenzelfde hoeveelheid magere yoghurt toe als je mayonaise hebt en meng dit door elkaar; dan heb je minder calorierijke, oftewel meer caloriearme, yogonaise.
  • Voeg 2 tl gehakte verse dragon toe.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe een teentje knoflook in folie en rooster ongeveer 50 minuten totdat de knoflook zacht is geworden. Doe de zachte knoflook puree door de mayonaise.
  • Verhoog de hoeveelheid citroensap van 2 tl naar 3 tl. Hak 5 ansjovis en een teentje knoflook in kleine stukjes en voeg toe aan de saus. Meng goed door elkaar. Voeg 60 ml water toe en mix dit er rustig doorheen. Voeg tenslotte 3 tl geraspte Parmezaanse kaas toe en meng er doorheen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s