Abrikozen-appel-aardbeien-sinaasappel-kwarkbollen

Zeven heerlijke en supergezonde kwarkbollen van speltmeel en havermout; gevuld met abrikozen, appel, aardbeien en sinaasappel met een vleug koekkruiden. Zonder boter; natuurlijk gezoet.

Ingrediënten Materialen

Daags tevoren:

  1. Was de sinaasappel en dep droog. Rasp de sinaasappel met een grove rasp; zorg dat je niet het witte gedeelte (mee)raspt, want dat smaakt bitter. Doe de sinaasappelrasp in een bakje. Pers de sinaasappel en voeg toe aan het bakje met sinaasappelrasp. Knip het vruchtvlees uit de sinaasappelschil, laat daarbij het vlies zo veel mogelijk zitten, en voeg ook toe aan het bakje met sinaasappelrasp en -sap. Het eventuele vruchtvlees op de sinaasappelpers kun je ook toevoegen. Zet met een ruime el chiazaad minimaal 3 uur, maar bij voorkeur een nacht in de koelkast. Dit mengsel wordt dan ‘jammerig’.

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Was, ontkroost en snij de aardbeien in stukjes. Was en snij de (ongeschilde) abrikozen en (ongeschilde) appel in stukjes. Doe alles in een mengkom. Strooi 2 tl kaneel eroverheen en meng wat door elkaar.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de kwark, eieren, rijstolie en de honing in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de koekkruiden, het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe. Voeg de havermout toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar. Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Voeg het bakje met sinaasappelrasp, sinaasappelsap en chiazaad toe. Voeg de stukjes abrikozen, appel en aardbeien toe. Roer alles voorzichtig door het deegmengsel.
  7. Schep met de lepel zeven hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen behoorlijk, maar lopen niet veel uit.
  8. Bak de kwarkbollen 21 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin. Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje rijstolie, dan blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  10. Warm zijn ze overheerlijk, maar laat ze wel eerst voldoende afkoelen. Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s