Vanilleroomijs / Vanille-ijs

Romig vanille-ijs. Gemaakt van slagroom, (vanille)suiker en eieren. Heerlijk om puur van te genieten of te serveren bij bijvoorbeeld crumble.
Wil je minder calorie- en suikerrijk ijs? Ga dan voor kwark- of yoghurtijs.

Ingrediënten Materialen
  • mengkommen
  • mixer
  • vriezer
  • pannenlikker/spatel
  • bewaarbak(ken), 2 liter
  • plastic zak

Met dit recept maak je ruim 1½ liter vanille-ijs.

Bereidingswijze

  1. Zet de bewaarbak(ken) in de koelkast, zodat ze goed koud zijn als het ijsmengsel erin gaat.
  2. Klop in een mengkom met de mixer de slagroom met de suiker en vanillesuiker bijna stijf.
  3. Splits de eieren.
    Klop in een mengkom de eiwitten bijna stijf. Klop de eiwitten niet heel erg stijf, anders kun je het moeilijk door de slagroom spatelen.
  4. Meng met een spatel de eigelen door de slagroom.
  5. Spatel het eiwitmengsel erdoor.
  6. Doe het ijsmengsel in de bewaarbak(ken) en zet minimaal vier uur in de vriezer, in ieder geval tot het goed bevroren is.

Bewaartip

Bewaar het ijs in de vriezer; in een bak met deksel. Ook wel afhankelijk van de omstandigheden zoals keren dat de vriezer open en dicht gaat en eventueel aanwezige ijsvorming in de vriezer, kan dit tot maximaal 2 maanden. Verpak de bak ijs luchtdicht in een plastic zak; zo blijft het ijs zacht en ‘schepbaar’.
Je hoeft het ijs niet lang van tevoren – een kwartier is voldoende – uit de vriezer te halen, aangezien het relatief snel zacht is.

Variatietip

  • In principe is dit een parfait. Wil je echt roomijs? Haal de bak dan ieder half uur uit de vriezer en klop het ijs dan goed door met een vork. Zet daarna weer gelijk in de vriezer en herhaal dit net zo lang tot het ijs hard geworden is en er geen ijskristallen meer in zitten. Het roomijs is dan ook gelijk klaar om geserveerd te worden.
  • Wil je 1 liter vanille(room)ijs en 1 liter aardbeienijs (zie foto hieronder)? Vries minimaal 2 uur vooraf 200 gram gewassen en ontkrooste aardbeien in. Haal ze uit de vriezer en doe ze in de hakmixer. Voeg 50 ml halfvolle yoghurt toe en mix net zolang tot alle aardbeien zijn gepureerd. Spatel door ca. ½ liter vanille(room)ijs, doe in een aparte bak en vries ook in.

crumble met vanilleroomijs.jpgaardbeienroomijs.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s