Aardbeien-appel crumble

Gezonde crumble van speltmeel en havermout met aardbeien, appel, hazelnoten en een vleug vanille. De crumble is te variëren met veel andere fruit- & smaakcombinaties. Voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Vet de ovenschaaltjes heel lichtjes in met de lik arachideolie. Geen ovenschaaltjes in huis? Gebruik dan een kleinere ovenschaal en verdeel bij serveren op bordjes.
  3. Was, dep droog en ontkroost de appels, snij in stukjes en doe in een mengkom. Was, dep droog en ontkroost de aardbeien en voeg toe aan de mengkom met stukjes appel.
    Rasp de ½ citroen boven de mengkom of gebruik 2 tl citroenrasp met honing. Voeg de maizena, 2 tl vanillepoeder en ½ el agavesiroop caramel toe en meng door elkaar.
    Hak de hazelnoten in stukjes. Voeg de gehakte hazelnoten en de zwarte peper toe en meng nogmaals goed. Verdeel het aardbeien-appel-mengsel over de vier ovenschaaltjes.
  4. Voor het kruimeldeeg:
    Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de havermout en 3 tl vanillepoeder toe en roer even door. Voeg de arachideolie en 3 el agavesiroop caramel toe en kneed met de hand tot een kruimelend deegmengsel. Strooi het kruimeldeeg in grove kruimels over het fruit.
  5. Bak de crumble onderin de op 180 graden voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar.

Variatietip

  • Verdubbel de hoeveelheid kruimeldeeg (stap 4). Bak deze verdubbeling, dus de helft van het kruimeldeeg dat je dan hebt, 20 minuten onderin de op 180 graden voorverwarmde oven gaar vóórdat je het gemengde fruit verdeelt over de schaaltjes (stap 3). Verdeel deze gebakken kruimels op de bodem van de 4 ovenschaaltjes en ga dan verder met de bereiding van het fruit (stap 3). Dit zorgt ervoor dat het fruitvocht wordt opgenomen. Laat in het recept de maizena weg.
  • De speltbloem is desgewenst 1 op 1 te vervangen door tarwebloem. Dit is wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Vervang de appel en/of aardbeien door ander fruit. Bijvoorbeeld de appels door peren en/of de aardbeien door bramen of bosvruchten.
  • Vervang de hazelnoten door amandelen of walnoten (walnoten combineren erg goed met appel) of gemengde noten.
  • Bestuif de crumble als deze uit de oven komt, voor het serveren, met 1 el poedersuiker. Het maakt het ietsje minder gezond, maar is erg decoratief.
  • En minder gezond, maar is wel ontzettend lekker erbij: één of twee bollen zelfgemaakt vanilleroomijs (zie foto hieronder).
  • Ook minder gezond, maar erg lekker erbij: lobbige, ongezoete slagroom (zie foto onderaan). Klop dan met een mixer 100 ml verse room tot slagroom met yoghurtdikte en serveer eroverheen.
  • Wil je er wat bij serveren dat heel gezond is? Voeg dan yoghurtijs toe.

crumble met vanilleroomijscrumble appel-blauwe bessen met poedersuiker en verse room.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s