Aardbeienmuffins van amandel- & havermoutmeel

Twaalf gezonde muffins van amandelmeel, havermoutmeel en Griekse yoghurt. Met aardbeien, vijgen, een vleugje vanille en gegarneerd met pure chocolade. Heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoortje.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte 12 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, yoghurt en aardbeien op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Was en ontkroost de aardbeien. Snij in stukjes en laat uitlekken in een zeef.
  2. Vet de muffinvormpjes heel licht in met de lik arachideolie en zet op het ovenrooster.
    Heb je hele gladde muffinvormpjes? Dan is het niet nodig om ze in te vetten.
  3. Hak de chocolade in kleine blokjes.
  4. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  5. Maal de amandelen in de hakmixer in een minuut fijn en doe in een mengkom.
  6. Maal de havermout in de hakmixer in een minuut fijn.
    Ontkroost en snij de vijgen in stukjes. Voeg toe aan het havermoutmeel in de hakmixer en mix even mee.
    Voeg toe aan de mengkom met amandelmeel en roer even door. Voeg het bakpoeder en de vanillepoeder toe. Roer met een lepel goed door elkaar.
  7. Doe de yoghurt, eieren en honing in een mengkom en meng met een lepel goed door elkaar.
  8. Doe het amandel-/havermoutmeelmengsel in 1 deel bij het eier-yoghurtmengsel. Meng kort tot een mooi samenhangend beslag; probeer dit in ongeveer 12 roerbewegingen te doen. Het is geen punt (sterker nog: dit moet ook) als er nog wat klonten in het beslag zitten, want dit voorkomt dat je taaie muffins krijgt.
  9. Doe een kleine el van het beslag in de muffinvormpjes, zodat de bodem van de vormpjes bedekt is.
    Voeg de uitgelekte aardbeienstukjes toe aan het beslag en roer nog 2 keer goed door. Vul de muffinvormpjes verder af met het beslag met stukjes aardbei.
  10. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Bak de muffins in 15 minuten goudbruin en gaar.
  11. Haal ze na de baktijd uit de oven en bestrooi met de gehakte stukjes chocolade.
  12. Laat de muffins goed afkoelen. Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze volledig zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  •  Vervang de aardbeien door eenzelfde hoeveelheid ander fruit; zoals appel, banaan, blauwe bessen, abrikozen, perzik of frambozen.
  • Vervang de gedroogde vijgen door gedroogde dadels (die hoef je niet te ontkroosten).
  • Vervang de vanillepoeder door kaneel of koekkruiden.
  • Vervang de amandelen die je in dit recept maalt tot amandelmeel door volkoren speltmeel, volkoren tarwemeel of – het iets minder gezonde witbroodmeel – tarwebloem.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s