Perzik-peer kwarkbollen

Zeven gezonde kwarkbollen van speltmeel en havermout; gevuld met perziken, peer en rozijnen. Met een vleugje vanille en citroen. Natuurlijk gezoet; onverzadigde vetten.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, kwark, perziken en peer op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Strooi 1 tl kaneel eroverheen en roer even door. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was en ontpit de perziken en snij in kleine blokjes. Voeg toe aan het zeef met de rozijnen.
    Was en rasp de peer; dit kan gewoon ongeschild tot aan de kroost met een grove rasp in lange slierten. Voeg toe aan het zeef met de rozijnen en stukjes perzik en meng dit een beetje door elkaar.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de kwark, eieren, citroenrasp met honing, rijstolie en de honing in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot alles goed gemengd is.
  6. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het vanillepoeder, het bakpoeder en de baking soda, via het zeef, toe.
    Voeg de havermout toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  7. Voeg de uitgelekte rozijnen met blokjes perzik en geraspte peer toe. Roer alles voorzichtig door het deegmengsel.
  8. Schep met de lepel zeven hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen behoorlijk, maar lopen niet veel uit.
  9. Bak de kwarkbollen 25 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  10. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje rijstolie, dan blijven ze lekker zacht.
    Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  11. Warm zijn ze overheerlijk, maar laat ze wel eerst voldoende afkoelen.
    Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door – meer gezond – volkoren tarwemeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s