Bananen-pindakaasmuffins

Twaalf gezonde muffins van speltmeel; met bananen, zelfgemaakte pindakaas en rozijnen. Heerlijk als ontbijt, lunch of voor tussendoor. Zonder toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte 12 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: wel alvast -bij voorkeur zelfs daags tevoren- de rozijnen (stap 1), zodat ze zacht zijn. Laat een paar uur van tevoren de eieren, kwark en bananen op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef of vergiet uitlekken.
  2. Maak de pindakaas met de hierboven vermelde hoeveelheden.
  3. Vet de muffinvormpjes heel licht in met de lik arachideolie en zet op het ovenrooster. Heb je hele gladde muffinvormpjes? Dan is het niet nodig om ze in te vetten.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Zeef de speltbloem en weeg daarbij gelijk af. Voeg via het zeef ook het bakpoeder en de kaneel toe en roer met een lepel door elkaar.
  6. Prak de bananen op een bord met een vork en doe in een (andere) mengkom. Kluts het ei en voeg dit toe. Voeg de zelfgemaakte pindakaas, arachideolie en melk toe. Meng met een lepel goed door elkaar.
  7. Voeg het speltbloemmengsel in één keer toe aan het bananenbeslag en schep met een lepel kort door het bloemmengsel. Probeer dit in ongeveer 12 roerbewegingen te doen. Voeg na 10 roerbewegingen de uitgelekte rozijnen toe. Het is geen punt (sterker nog: dit moet ook) als er nog wat klontjes of stukjes banaan in het beslag zitten, want dit voorkomt dat je taaie muffins krijgt.
  8. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
    Plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Bak de muffins in 20 minuten goudbruin en gaar.
  9. Laat de muffins goed afkoelen. Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze volledig zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

bananen-pindakaasmuffins uit oven.jpg

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s