Pindakaas

Gezond, lekker én supersimpel om te doen: zelfgemaakte pindakaas. Zonder zout en suiker. Voor op je boterham, maar ook als smaakmaker in gerechten. Wat te denken van muffins, zoals bananen-pindakaasmuffins of in repen, bijvoorbeeld havermout-fruit-notenrepen, noten-dadels-zadenrepen of quinoa-havermout-notenrepen of in ijs, zoals bananenijs met pindakaas.

Ingrediënten Materialen
  • hakmixer
  • pot met deksel, 200 gram

Bereidingswijze

  1. Doe de pinda’s in de hakmolen (of keukenmachine). Voeg de 2 tl sesamolie toe.
    Geen sesamolie in huis? Arachideolie is een heel goed alternatief en rijstolie is ook mogelijk.
  2. Mix zeker 5 minuten. Eerst worden ze kruimelig, daarna gaat de olie in de pinda’s ‘werken’ en begint het steeds smeuïger te worden. Na 2 en na 4 minuten de korrelige pinda’s aan de zijkant in de keukenmachine even losmaken, zodat deze ook goed meegemalen worden. Blijf doormixen tot het vanzelf een smeuïg geheel wordt. Wil je pindakaas met stukjes pinda erin? Stop dan wat eerder met hakmixen.
    Het is minder handig, maar je kunt eventueel een staafmixer gebruiken. Doe de pinda’s en sesamolie dan in een hoge mengkom, liefst met opstaande rand om te voorkomen dat de pindastukjes je om de oren vliegen, en mix het zo’n 8 minuten.
  3. Doe de pindakaas in een met deksel afsluitbare glazen pot.

Bewaartip

Bewaar de pindakaas in de glazen pot met deksel buiten de koelkast. De zelfgemaakte pindakaas is anderhalve week houdbaar.

Variatietip

Pindakaas is in allerlei gerechten te verwerken, zowel als basisingrediënt of als toevoeging van smaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s