Abrikozen-aardbeien-banaankwarkbollen met walnoten en zonnebloempitten

Zeven gezonde fruitkwarkbollen van speltmeel; gevuld met abrikozen, aardbeien, banaan, krenten, walnoten en zonnebloempitten. Met een vleug koekkruiden en gegarneerd met maanzaad. Natuurlijk gezoet; zonder boter.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, kwark, abrikozen, aardbeien en banaan op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Doe de krenten in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was en ontpit de abrikozen en snij in stukjes. Was en ontkroost de aardbeien en snij in stukjes. Voeg toe aan het zeef met de krenten en meng dit een beetje door elkaar.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de kwark, eieren, rijstolie en de honing in een grote mengkom. Prak de banaan op een bord en voeg toe. Klop met een lepel door elkaar tot alles goed gemengd is.
  6. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de koekkruiden, het bakpoeder en de baking soda, via het zeef, toe.
    Hak de walnoten grof. Voeg de gehakte walnoten en zonnebloempitten toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  7. Voeg de uitgelekte krenten met stukjes abrikozen en aardbeien toe. Roer alles voorzichtig door het deegmengsel.
  8. Schep met de lepel zeven hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit op redelijke afstand van elkaar; ze rijzen, maar lopen ook nog uit.
  9. Strooi de 2 el maanzaad over de kwarkbollen.
  10. Bak de kwarkbollen 25 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  11. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje rijstolie, dan blijven ze lekker zacht.
    Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  12. Warm zijn ze heerlijk, maar laat ze wel eerst voldoende afkoelen. Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s