Aardbeiencake met Griekse yoghurt

Gezonde aardbeiencake van speltmeel, Griekse yoghurt, saus van zelfgemaakte aardbeienjam, amandelen en een vleugje vanille. Alleen natuurlijke suiker; zonder boter.

Ingrediënten Materialen

Ik heb zelf een cakeblik gebruikt, maar een springvorm is handiger om te gebruiken aangezien je hem dan sneller en makkelijker uit de cakevorm kunt halen en hij dan beter af kan koelen.

Bereidingswijze

Maak 2 uur van tevoren de aardbeienjam (gebruik voor de aardbeiencake de helft van de genoemde ingrediënten, tenzij je wat aardbeienjam over wil houden) en zet deze in de koelkast.

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren en yoghurt op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Hak de amandelen in grove stukjes.
  2. Was en ontkroost de aardbeien en snij ze doormidden. Snij hele grote nogmaals door.
  3. Zeef de speltmeel boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder via het zeef toe en roer met een lepel goed door.
  4. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de springvorm in met de lik rijstolie.
  5. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  6. Breng 200 ml water aan de kook. Voeg de aardbeienjam toe en meng goed door elkaar. Haal van het vuur.
    Voeg de gelatinepoeder toe en laat het al roerend oplossen. Er ontstaat dan een egale aardbeiensaus.
  7. Doe de eieren met de honing en het vanillepoeder in een mengkom. Mix zo’n 5 minuten met de mixer tot een romig mengsel.
    Meng met een spatel voorzichtig de yoghurt, rijstolie en de speltmeel met bakpoeder er door.
  8. Schenk of schep de helft van het beslag in de springvorm en verdeel met een spatel over de bodem.
    Voeg de helft van de aardbeiensaus toe aan de overgebleven helft van het beslag in de mengkom. Roer met de spatel door. Mocht de saus te ver zijn ingedikt dan kun je het nog wat verwarmen zodat de aardbeiensaus weer voldoende vloeibaar is.
    Schenk of schep de het beslag in de springvorm en strijk met de spatel glad.
  9. Verdeel de helft van de gehalveerde aardbeien over de cake.
    Verdeel de gehakte amandelen over de cake.
    Zet de springvorm 60 minuten iets onder het midden in de op 160 graden voorverwarmde oven. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de cake dan nog 5 minuten terug in de oven op 160 graden. Is ie al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet de 10 minuten in de oven op 160 graden.
  10. Haal de cake uit de oven, zet op een rooster en laat 10 minuten rusten.
    Haal de springvorm eraf en laat een half uur afkoelen.
  11. Spatel daarna de overgebleven helft van de gehalveerde aardbeien door de overgebleven helft van de aardbeiensaus. Mocht de saus te ver zijn ingedikt dan kun je het nog wat verwarmen zodat de aardbeiensaus weer voldoende vloeibaar is, maar doe dit beperkt; des te dikker het mengsel des te makkelijker je het erover kunt doen.
    Schenk of schep de aardbeiensaus met aardbeien over de cake; laat de buitenrand een beetje ‘vrij’.
  12. Laat de aardbeiencake op het rooster buiten de koelkast geheel afkoelen.
  13. Zet de aardbeiencake daarna in de koelkast zodat de aardbeiensaus geheel op kan stijven.

Bewaartip

  • Bewaar de aardbeienkwarktaart afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) aardbeienkwarktaart invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat in de springvorm bevriezen. Wikkel daarna de taart in folie en verpak met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De kwarktaart kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s