Blauwe bessen-muffins met kaneel-kruimellaag

Twaalf gezonde muffins van volkoren speltmeel met blauwe bessen en bovenop een krokante kruimelkorst met kaneel. Heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoortje.

Ingrediënten Materialen


Voor de kruimellaag:

De gebruikte 12 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg dat de eieren en de melk koud zijn en laat een uur van tevoren de blauwe bessen op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Vet de muffinvormpjes heel licht in met de lik rijstolie en zet op het ovenrooster. Heb je hele gladde muffinvormpjes? Dan is het niet nodig om ze in te vetten.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Zeef de speltmeel en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder en vanillepoeder via het zeef toe en meng met een lepel door elkaar.
  4. Doe het ei in een andere mengkom en mix 1 minuut met de mixer tot ie schuimig is.
    Voeg de rijstolie en de melk toe en roer met een spatel een paar keer door.
  5. Doe het eiermengsel bij het speltmeelmengsel en meng met de spatel tot het een deegmengsel wordt en alles goed gemengd is (meng niet langer dan nodig).
    Voeg de blauwe bessent toe, meng door en verdeel het mengsel over de muffinvormpjes.
  6. Voor het kruimeldeeg:
    Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de havermout en 3 tl kaneel toe en roer even door. Voeg de arachideolie en 2 el agavesiroop caramel toe en kneed met de hand tot een kruimelend deegmengsel. Verdeel het deeg in grove kruimels en strooi over de muffins.
  7. Plaats het rooster onderin de oven en bak de muffins in 20 minuten goudbruin en gaar.
  8. Laat de muffins goed afkoelen.
    Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze bijna volledig zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s