Aardbeienmuffins

Twaalf gezonde en luchtige muffins van volkoren speltmeel, gevuld met aardbeien. Zonder boter of toegevoegde suiker. Heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoortje.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte 12 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, melk en aardbeien op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Vet de muffinvormpjes heel licht in met de lik rijstolie en zet op het ovenrooster. Heb je hele gladde muffinvormpjes? Dan is het niet nodig om ze in te vetten.
  2. Was en ontkroost de aardbeien en snij in kleine stukjes.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Zeef de speltbloem en weeg daarbij gelijk af. Voeg via het zeef ook het bakpoeder en het vanillepoeder toe en roer met een lepel door elkaar.
  5. Doe de eieren met de honing in een andere mengkom en mix dit 1 minuut met de mixer tot het schuimig is. Voeg de rijstolie en de melk toe en roer met een spatel 2 keer door.
  6. Doe het eiermengsel in 1x bij het speltmeelmengsel en meng met de spatel tot het een deegmengsel wordt en alles goed gemengd is (meng niet langer dan nodig). Voeg de stukjes aardbei toe en spatel even goed door.
  7. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
    Plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Bak de muffins in 20 minuten goudbruin en gaar.
  8. Laat de muffins goed afkoelen.
    Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze redelijk zijn afgekoeld (zeker een kwartier); bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang de aardbeien door eenzelfde hoeveelheid ander fruit; zoals appel, banaan, blauwe bessen, abrikozen, perzik of frambozen.
  • Vervang de vanillepoeder door kaneel of koekkruiden.
  • Vervang het volkoren speltmeel door volkoren tarwemeel of – het iets minder gezonde witbroodmeel – tarwebloem.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s